Anton Duisterwinkel: Groene stripper – kan niet (hipper)

Professioneel Schoonmaken 7-8, 2011

Het begint zo veelbelovend, het artikel van Ephraim Massawe, chemisch technoloog aan de Universiteit van Lowell in de VS. Veel reinigingsmiddelen, waaronder strippers, bevatten uit aardolie gemaakte componenten, stelt hij. Je kunt die vervangen door componenten uit plantenafval, dat is groener. Check.

Dat betekent nog niet automatisch dat ze veilig zijn. Check; de giftigste stoffen die we kennen worden gemaakt door bacteriën en schimmels. Puur natuur en kneitergiftig. Dus, kies je stoffen uit de lijst op www.cleanersolutions.org, want die zijn veilig in gebruik. Check. En dan wil de consument, professional of niet, natuurlijk ook dat het op dezelfde manier en even goed werkt als het huidige product. CHECK!

Maar dan wordt het al wat bedenkelijker. Want Massawe selecteert dertien duurzame reinigers die volgens de beschrijving zouden kunnen werken als stripper. Slechts twee ervan worden echt als stripper verkocht.

De samenstelling daarvan kent Massawe niet, dus of de claim klopt dat deze producten duurzaam zijn – wie zal het zeggen. Die producten zijn bovendien per liter veel duurder dan het conventionele product, een factor twee tot zes. Sommige moeten dan ook nog onverdund worden gebruikt. Meer duur dan -zaam, dus.

Slecht omschreven testen

En dan gaat het echt mis. Er volgt een ratjetoe van slecht omschreven testen waarin willekeurige setjes producten worden vergeleken op hun effectiviteit in steeds net niet dezelfde test. Halverwege wordt van meetmethode gewisseld, omdat de reinigingstest een deel van de monsters afschuurt. Da’s geen strippen meer, lijkt me.

De ene ‘ecostripper’ bakt er niets van, de andere doet het in één test even goed als het conventionele middel, en in een andere test veel slechter. Surrogaatstrippers worden afgevoerd van de test omdat ze stinken, omdat het om een component in plaats van een reinigingsmiddel blijkt te gaan, of omdat er niet genoeg van is voor een veldtest. Dat had Massawe allemaal eerder kunnen bedenken om dan meer testen doen op de echte middelen.

Benadert conventioneel product niet

Valt er dan nog iets zinnigs te concluderen? Helaas wel. Namelijk dat geen van deze middelen de kwaliteit/prijsverhouding van een conventioneel product benadert. Er is nog wel hoop: dit onderzoek is in 2008 gepubliceerd, maar al in 2006 beschreven en dus nog eerder gedaan.

Allicht zijn er inmiddels meer en betere componenten uit plantenafval op de markt. Een serieus bedrijf kan vast een beter product ontwikkelen en het beter testen. En misschien kun je wel strippen zonder chemie! Maar daarover een andere keer.

Anton Duisterwinkel is wetenschapsjournalist te Delft

Reageren?