Ron Meyer: Casinopensioen

Professioneel Schoonmaken 7-8, 2011

De doorgaans brave en keurige Nederlandse vakbeweging schudt op haar grondvesten. Wat op het spel staat, vraagt u? Ruim 800 miljard euro. De grootste wijziging in het sociaal stelsel in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen kattenpis dus.

Hoogleraar economie Sweder ‘baron’ van Wijnbergen omschreef het pensioenplan van Jongerius, Kamp en Wientjes als ‘nog oneerlijker dan gedacht’. Econoom en voormalig Kamerlid Paul Tang stelt dat ‘de armen straks voor de rijken gaan betalen’.

Gegokt met pensioenplan

Velen zouden hen volgen. De ene na de andere deskundige haalt zijn neus op voor de spuuglelijke drol die Jongerius, Kamp en Wientjes gelegd hebben. Behalve dat met dit pensioenplan roekeloos wordt gegokt (Koen Haegens spreekt in De Groene Amsterdammer over ‘pensioenroof’), er onrealistische resultaten worden verwacht en werkgevers bij een nieuwe crisis uit de wind worden gehouden; gaat de discussie ook en vooral over de identiteit van de vakbeweging. En terecht!

Vakbeweging voelt niet meer aanvoelt wat onder mensen leeft

Een vakbeweging die niet meer aanvoelt wat er onder mensen leeft, graaft niet alleen haar eigen graf, maar ook dat van verstandige ondernemers die sociale vooruitgang nastreven. Wientjes ogenschijnlijke overwinning is daarom een pyrrusoverwinning.

Duizenden schoonmakers, bankmedewerkers, beveiligers, caissières en andere werkende helden ruiken dat het stinkt. Samen met ondernemers bouwden zij het beste pensioenstelsel ter wereld. Alleen ideologische motieven verklaren waarom dat robuuste stelsel op de helling moet. Van ons pensioengebouw een gokhal maken? Het kan wel degelijk anders!

Beurscrisis niet afwentelen op de laagstbetaalden en jongeren

Het is niet nodig om de oorzaak van de crisis – het nemen van onverantwoorde risico’s – te bestrijden met een extra portie van dat gokgif. Het is niet nodig om de volgende beurscrisis af te wentelen op de laagstbetaalden en jongeren. Geen onvermijdelijkheden, maar keuzes. Politieke keuzes. Slechte keuzes! Je hoeft geen baron te zijn om te zien hoe oneerlijk en onverstandig die keuzes zijn…

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl
Twitter: @MeyerRon

Reageren?