ECMR reikt Sustainability Awards uit aan Nilfisk Benelux en Boma België

Boma Nilfisk ECMR Award

Onlangs vond de jaarlijkse uitreiking plaats van de ECMR Sustainability Awards. Nilfisk Benelux en Boma België vielen in de prijzen. ECMR is een maatschappelijk verantwoorde organisatie die gebruikte schoonmaakmachines inzamelt bij Europese fabrikanten en distributeurs om ze te ontmantelen en de onderdelen vervolgens te laten recyclen. 

Bedrijven die samenwerken met ECMR (European Cleaning Machines Recycling) ontvangen na afsluiting van een convenant een ECMR-certificaat waarbij aangetoond wordt dat de afvalstroom van bedrijven verantwoord wordt verwerkt. Het ECMR-concept werkt volgens het  Cradle to Cradle-principe. Het aantal afgeschreven reinigingsmachines groeit elk jaar en een initiatief als ECMR biedt een ecologisch verantwoord antwoord op deze problematiek. Het sociaal verantwoord karakter van het concept wordt bekrachtigd door de inzet van langdurig werklozen en jonge mensen met een beperking (Wajong) bij de behandeling van de reinigingsmachines.

Boma en Nilfisk scoren hoge punten

Het project wordt ondersteund door de meeste aanbieders in de markt. Er werden awards toegekend in twee categorieën: fabrikanten en distributeurs. Nilfisk scoorde het hoogst bij de fabrikanten, Boma leverde het meeste aantal machines in onder de distributeurs. In totaal heeft de Nilfisk-brand een aanlevering van end of  liftime-machines gehad van 31 procent over de totale inname die ECMR mocht ontvangen over 2014. Boma Benelux heeft hierbij een aandeel gehad als Nilfisk-distributeur van 14 procent over de totale inname en is daarmee de koploper geweest over 2014 onder al de deelnemende distributeurs.

Green acting

Luc Bresseleers, ceo van Boma, reageerde zeer opgetogen bij ontvangst van de award: ‘Wij hebben het project gesteund van bij de start in 2012 en passen het toe in al onze vestigingen in de Benelux. De afgeschreven machines worden – in combinatie met een levering – opgehaald bij onze klanten en komen na een retourrit terecht in de grote groene ECMR-container. Het biedt alleen maar voordelen: terwijl we als bedrijf worden ontzorgd via maandelijkse ophalingen, wordt het milieu minder belast. Het is bovendien steeds onze doelstelling om niet alleen aan green thinking te doen maar ook, en vooral, aan green acting. Het behalen van deze award is er een mooi voorbeeld van. Extra leuk is het natuurlijk dat onze partner Nilfisk het hoogst scoort bij de fabrikanten.’

Willem van den Burg, algemeen manager Nilfisk Benelux, is trots op de behaalde prijs en gaf aan ‘dat deze prijs een waardering is voor het gehele personeel binnen de organisatie die zowel intern als naar hun relaties toe zich continu bewust zijn van het belang in duurzaamheid wat mede uit de visie en missie van Nilfisk-Advance worldwide wordt uitgedragen.’

Plan breder trekken

Op 20 mei vindt de jaarlijkse algemene vergadering plaats van Eunited (European Cleaning Machines Association) in Verona (Italië). ECMR krijgt er de mogelijkheid om haar concept verder toe te lichten aan de hele branche en hoopt zo nog meer interesse te wekken bij de fabrikanten van reinigingsmachines. Met de wetenschap dat de Europese wetgeving hen zal verplichten om tegen 2018 45 procent van de machines te recyclen, zal er ongetwijfeld oor zijn naar haar boodschap en businessmodel.

Informatie: www.boma.euwww.nilfisk.nlwww.ecmr.nu

Reageren?