Natuursteen, goed te onderhouden

Natuursteen als vloerafwerking

De natuur levert nu eenmaal geen op maat gemaakte producten af en dat geldt dus ook voor natuursteen. Natuursteen dat wordt gebruikt als vloerafwerking is daar niet direct voor geschikt en moet eerst bewerkt worden, waarna het goed moet worden onderhouden. Daar is vakkennis voor nodig.

Eric Pieters van Pieters Cleaning Groep is al vele jaren actief als schoonmaakondernemer en als aannemer van specialistisch periodiek onderhoud op natuurstenen vloeren.

Schoonmaakbedrijf moet weten om wat voor tegelvloer het gaat

Er zijn vele soorten natuursteen die gebruikt worden als vloerafwerking binnen en buiten gebouwen. Een schoonmaakbedrijf dat deze vloeren onderhoudt, moet weten om wat voor tegelvloer het gaat.

De simpele vraag van het schoonmaakbedrijf wat voor tegel er in een gebouw ligt, wordt door de opdrachtgever maar sporadisch goed beantwoord. Daarbij komt dat architecten nog steeds vloertegels kiezen zonder rekening te houden met de gevolgen van hun keuze.

Zuurtest

Eric Pieters van het Mierlose schoonmaakbedrijf Pieters Cleaning Groep is gespecialiseerd in periodiek onderhoud van natuurstenen vloeren. Het belangrijkste onderscheid bij natuurstenen vloeren is of de tegels kalkhoudend zijn of niet kalkhoudend zijn. Als de opdrachtgever dat niet weet, en de schoonmaker heeft zelf niet genoeg ervaring om het aan de tegel te zien, blijft nog altijd de zuurtest over.

Pieters: ‘Als je een sterk zuur op een weinig storende plaats op een tegel druppelt en dat zuur begint te schuimen; dan weet je dat je met kalkhoudende steen te maken hebt.‘ Dit zijn dan sedimentgesteenten of afzettingsgesteenten. Die zijn meestal minder hard en minder slijtvast.

Niet-kalkhoudende steen zal met de zuurtest geen reactie vertonen. Deze steen is ontstaan door stolling van vulkanische erupties of onder hoge druk en temperatuur. Deze steensoorten zijn veel harder. Het vraagt dan ook meer werk en dus tijd om zo’n vloer mooi glad te krijgen.

Alkalische reinigingsproducten

Als een vloer wordt opgeleverd moet deze eerst worden schoongemaakt. Dat begint meestal met het verwijderen van de cementsluier. Dat gaat het beste met een zuur product.

Maar op een kalkhoudende vloertegel tast het zuur het oppervlak aan en dus moet men hier gebruikmaken van alkalische reinigingsproducten waarin EDTA is opgenomen. De cementsluier moet men mechanisch verwijderen met kunststofpads. Dit moeten dan wel pads zijn die een hard oppervlak hebben, zoals die van HTC of 3M. De traditionele zachte pads slippen weg en geven een sinaasappelhuideffect op de vloer.

Vlak schuren

Daarna wordt de vloer vlak geschuurd en gepolijst om niveauverschillen te verwijderen. Dit is om de oneffenheden die tijdens het leggen zijn ontstaan, weg te nemen. Het vlak schuren gebeurt met grote roterende schuurmachines; te vergelijken met zeer uit de kluiten gewassen eenschijfsmachines. Onder deze machines worden kleine schijven gemonteerd die roteren en waarin industriële diamanten zitten.

Eric Pieters gebruikt Klindex-machines die hij uit Italië importeert en ook aan andere schoonmaakondernemingen doorverkoopt. Het zijn ruim 300 kilogram zware 15pK-machines die op krachtstroom werken. Als dit niet in een gebouw aanwezig is zal de uitvoerende vloerspecialist dus ook een aggregaat mee moeten brengen.

Polijsten met diamant

Bij het vlak schuren van de vloeren begint men met schijven van metaal waarin diamanten zijn opgenomen met een korrelgrootte van 60. Daarna worden schijven gebruikt met een korrelgrootte van 120. Hoe hoger het getal van de korrel, hoe fijner deze is. Daarna worden de vloeren gepolijst met schijven waarbij de diamanten zijn opgenomen in kunsthars met korrelgrootten van achtereenvolgens 220, 400 en 800.

Bij de zachte kalkhoudende steen stopt men dan. De harde, niet kalkhoudende steensoorten zoals graniet en kwartsiet worden verder doorgeslepen en gepolijst met korrelgrootte 1500 en 3500.

Bij het polijsten wordt gebruik gemaakt van poeders die afgestemd zijn op de hardheid en de kleur van de vloer. Zo zijn er polijstpasta’s voor marmer en terrazzo, voor Carrara en zandsteen, en voor donker en licht graniet.

Beschadigde vloer

Ook al lang bestaande vloeren waar beschadigingen of looppaden zijn ingesleten, worden op deze manier behandeld en gerestaureerd. Tevens worden dan kapotte tegels vervangen, gaten gevuld en voegen gerepareerd.

Pieters: ‘Het vlakken van een beschadigde vloer kan beter niet gebeuren met pads waarop diamant-segmenten zijn aangebracht. Er ontstaat dan een oppervlak dat niet volkomen vlak is waardoor reflecties in het oppervlak gebogen zijn’, aldus de specialist.

Dagelijks onderhoud

Tegelvloeren zijn poreus. Dus als de vloer voldoende glad is door het slijpen en het polijsten, is het zinvol om de vloer te beschermen door hem te impregneren. Bij marmeren vloeren gebeurt dit meestal door kristalliseren. Hierbij wordt het oppervlak van de gepolijste vloer bewerkt met oxaalzuur. Er ontstaat dan een reactie met het bovenste gedeelte van de kalklaag in de vloer die hem hard en slijtvast maakt.

Een vloer van graniet of kwartsiet wordt behandeld met een calciumsteenzeep, die een impregnerend effect heeft. Het heeft geen zin om een filmlaag op polymeerbasis op de vloer aan te brengen want die wordt eraf gelopen.

Donkerder door schuren en polijsten

Niet verzegelen van de vloer is natuurlijk ook mogelijk, want dan blijft de steen zichtbaar zoals hij van oorsprong is. Men moet er op bedacht zijn dat het schuren en polijsten de vloeren altijd een iets donkerder aanzien geeft.

Het schoonmaakbedrijf of de interne dienst is hierna verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Dagelijks stofwissen en regelmatig klamvochtig reinigen met (microvezel) vlakmoppen en op grote oppervlakken schrobzuigen hoedt de vloer lang mooi. Doe dit dan wel men een neutrale vloerreiniger die de behandelde vloer niet aantast.

Betonnen vloeren ook natuursteen

Je kunt er over discussiëren maar Pieters vindt ook betonnen vloeren natuurstenen vloeren.En ook die kunnen op dezelfde manier geslepen en gepolijst worden. Betonnen vloeren worden geschuurd en daarna verdicht en verhardt met silicaten; dit zijn glaskristallen die in de poriën dringen. Die geven de vloer een fraaie glans, en het kan ook in kleur.

Uit: Professioneel Schoonmaken 7-8, 2011
Tekst: Piet Reyneveld, technische commissie VSR

Reacties

2 Reacties op “Natuursteen, goed te onderhouden”

 1. Hendrix9 april 2013 om 20:12

  Hoi,

  Kan kalkuitbloei voor komen op de hele tegel zodat hij mooi egaal van kleur blijft,of komt dat altijd pleksgewijs voor?
  Wat is een tegel opnieuw verzegelen?

  Gr, Mart

  • Inga10 april 2013 om 08:44

   Dag Mart,

   Ik stuur je vraag door naar de auteur van dit artikel.

   Hartelijke groet,

   Inga van Uchelen

Reageren?