Koos Stuyvers: Veiligheid? ‘An me zole’

Professioneel Schoonmaken 10, 2011

Veilig en gezond werken…een must voor iedereen?! Als mijn vrouw en ik niet in eigen land met onze boot met vakantie gaan, dan vliegen wij naar een warm land. Als ik daar naar werkende mensen kijk, verbaast het mij hoe weinig of geheel geen rekening wordt gehouden met veiligheid.

In nieuwbouw zie ik geen afzettingen op dak of de etages. Men staat naar collega’s beneden te roepen op het uiterste randje. Ik zie steigers die niet geborgd zijn en waar geen groen doek aan is bevestigd. Ik zie zelf gefabriceerde ‘ladders’ die in een rariteitenmuseum hoge ogen zouden gooien. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waterput niet afgezet

Toen wij enige jaren geleden tijdens onze vakantie op Tenerife waren, bezochten wij een wijnchateau. Wij liepen aan de voorzijde van het chateau toen mijn zoon plotseling in een mangat viel. Het is dat hij zich met zijn ellebogen breed had gemaakt, anders was hij zo in die waterput gevallen en verzopen. Die waterput was kennelijk net gevuld, doch even niet afgesloten, laat staan afgezet!

Mijn zoon was zich het lazarus geschrokken en raakte haast in een shock. Hij had alle kleuren van de regenboog, bloedde aan alle kanten en was behoorlijk geschaafd aan lijf, benen en armen. Wij naar een dokter, maar voordat wij hadden uitgelegd wat er was gebeurd en we aan de beurt waren, kon ik mij niet meer inhouden, werd woest en dreunde het hele foute woordenboek op.

Wij vertrokken naar ons appartement waar wij onze zoon na eigen behandeling (wij hadden lang geleden een EHBO-cursus gehad) in bed stopte. Die nacht steeds kijken en even wakker maken leek ons een goed idee. Het is na enige dagen goed gekomen. Maar hij en wij vergeten dit nooit meer.

Ook in eigen land nog niet geheel voor elkaar

Ik wijs bewust naar een ander land, want vooral over onze grens moet nog een enorme inhaalslag gemaakt worden. Maar ook in eigen land hebben wij het nog niet geheel voor elkaar.

Sommige particuliere glazenwassers zijn ongeorganiseerd en ongeschoold. Zij werken met de laagste kosten (tweedehands materiaal dat soms zelfs is afgekeurd), zonder BTW en van veiligheid hebben zij nog nooit gehoord. Lekker goedkoop voor onder andere sommige schoonmaakbedrijven, VVE’s en ik ken zelfs een gemeente die gebruikmaakt van deze cowboys, waardoor zij ongewild meehelpen aan het witwassen van zwart geld.

Dit staat in schril contrast met onze branchecode. Hopelijk dat dit over enige jaren niet meer kan.

Koos Stuyvers
Voorzitter OSB-segment AWOG

Reageren?