De kracht van de herhaling: hoe schoon zijn de toetsenborden nu?

Een klein jaar na de eerste reiniging is TH&P terug op de redactie van PS om de toetsenborden en muizen schoon te maken. De werkplekken waren toen behoorlijk vervuild. De redacteuren zijn benieuwd hoe het er nu voor staat. De één verwacht dat het meevalt, de ander kijkt reikhalzend uit naar de komst van TH&P. Zo’n toetsenbord is toch sneller vervuild dan je denkt…

Het is bijna een jaar geleden dat de toetsenborden op de redactie van PS zijn schoongemaakt. Hardwarespecialist TH&P drukte ons toen met de neus op de feiten: het was een vieze bedoeling. Teleurgestelde gezichten bij de redacteuren, blije gezichten bij de TH&P-medewerkers, want zij gingen enthousiast het stof en de kruimels te lijf met hun apparatuur. Iedereen nam zich voor om beter op te letten: niet achter het bureau eten, vaker de handen wassen en af en toe een doekje erover halen. Maar zoals dat gaat met goede voornemens: de klad kwam erin. En al dat stof! Waar komt dat vandaan? Op zo’n blinkend zwart toetsenbord zie je alles!

Nieuw toetsenbord, toch vies

De reiniging van dik een half jaar geleden heeft behoorlijk indruk gemaakt op de collega’s. De vraag wanneer de toetsenborden weer schoongemaakt werden, klonk steeds vaker op kantoor. Hoogste tijd om TH&P opnieuw uit te nodigen.

Er werd reikhalzend en tegelijkertijd nerveus uitgekeken naar de komst van TH&P. Want zo erg kon het toch niet zijn, na een paar maanden? PS-bladmanager Ellen bleef optimistisch. Zij had recent een nieuw draadloos toetsenbord en muis gekocht. ‘Amper twee maanden in gebruik, daar kan weinig aan mankeren’, redeneerde ze.

De ATP-meter moest het verlossende antwoord geven. De receptie is de eerste werkplek die gecontroleerd werd. De verwachting: vies, want er werken verschillende mensen op deze plek. Het resultaat: inderdaad vies. De meter liet scores zien die boven de geldende norm voor schone werkplekken lagen. De volgende locatie: een werkplek die bij de vorige reiniging niet is schoongemaakt. De verwachtingen waren hoog gespannen: het kon niet anders dat deze er met kop en schouders bovenuit stak. Een score van 1875, hoger dan de test bij de receptionistes.

En dan de toetsenborden van de redacteuren: één die de vorige keer wel is schoongemaakt en een gloednieuw toetsenbord. Maar de ATP-meter liegt niet en liet scores ruim boven de 3.000 zien. ‘Als je veel handcrème gebruikt, blijft er een vet laagje achter op je toetsen. Het kan zijn dat de meter dat detecteert, maar het kan ook iets anders zijn’, aldus een van de TH&P-medewerkers.

Schoon, voorlopig…

TH&P reinigde overdag, terwijl er gewoon op kantoor gewerkt werd. Enigszins verbouwereerd keken de redacteuren toe hoe stof en vuil verwijderd werd. Andere collega’s kwamen nieuwsgierig op het tumult af en drukten de TH&P’ers op het hart om ook hun toetsenbord schoon te maken. Na de reiniging werden alle toetsenborden, muizen en telefoons opnieuw voorzien van een zelfreinigende coating. De werkplekken kunnen er weer even tegen.

Conclusie: het incidenteel reinigen van werkplekken heeft geen nut. Een toetsenbord, muis en telefoon worden nou eenmaal intensief gebruikt en vervuiling is een logisch gevolg. Het “bijhouden” ervan, het periodiek laten reinigen van de hardware, beperkt wel de vervuiling en houdt werkplekken op orde.

Informatie: www.thp.nl

Reageren?