Wetenschap: Hard glas verdient zachte behandeling

Professioneel Schoonmaken 10, 2011

Het klinkt mal, maar in gehard glas komt sneller een kras dan in gewoon glas. Zoveel sneller, dat de glazenwasser er rekening mee moet houden, vinden Duitse onderzoekers. Uit verschillende krastesten met allerhande scherpe en botte krassers blijkt dit steeds het geval.

Het effect komt door de opbouw van het glas. Gehard glas (hardglas, voorgespannen glas) is normaal glas dat een extra warmtebehandeling heeft gehad. Het is daarna snel afgekoeld, zodat de buitenkant snel is gekrompen en zich spanning in het glas heeft opgebouwd die het oppervlak voortdurend samentrekt.

Daardoor kan het glas een vier tot zes keer zo grote druk verdragen en is het geschikter om op te lopen of te gebruiken in bushaltes, zij- en achterruiten van auto’s en douchecabines. Bovendien, als het breekt, dan valt het uiteen in veel kleine stukjes, wat ook veiliger is want aan die stukjes kun je je niet zo diep snijden als aan grote scherven.

Voorzichtig wassen

Je kunt gehard glas wel wassen, maar volgens de Duitsers moet je het dus wel voorzichtiger doen, want een zandkorrel onder een squeegee kan al een kras veroorzaken. De spanning in het oppervlak opgeteld bij de lokale spanning onder het rubber is kennelijk al genoeg om het oppervlak te beschadigen. Daardoor zal het glas later veel sneller barsten. Bovendien: het ziet er niet uit.

Dit betekent dat er extra voorzichtig moet worden omgegaan met gehard glas, dat overigens voor het geoefende oog herkenbaar is doordat het oppervlak licht golft. Tijdens de bouw moet vervuiling worden vermeden door bijvoorbeeld een beschermend folie te gebruiken: juist scherp zand en het van nature alkalische betonstof is schadelijk voor het glas.

Mocht dat toch op het glas terechtkomen, dan moet het snel, met veel water, een zacht materiaal en een zachte hand worden verwijderd. Voorspoelen met schoon water is een goed idee. Gebruik alleen neutrale reinigingsmiddelen, geen zuren of logen.

Niet polijsten

Oplosmiddelen zijn wel toegestaan om vettige vervuiling te verwijderen. Ga niet polijsten, en alsjeblieft, alsjeblieft niet krassen, boren of zagen. Daar zijn al te veel ernstige ongelukken mee gebeurd.

Anton Duisterwinkel, wetenschapsjournalist te Delft

Tags:

Reageren?