Ron Meyer: Vakmanschap

De oude Plato wist het al: ‘Hoewel vakmensen allemaal dichters zijn, zij geen dichters genoemd worden, maar andere namen krijgen.’ Socioloog en schrijver van het aanbevelingswaardige boek De Ambachtsman Richard Sennett schrijft: ‘De vakman vertegenwoordigt de bijzondere menselijke toestand van betrokkenheid.’

Eind oktober werd door de Vakbond van Schoonmakers (voor één jaar) het Schoonmakersparlement gekozen. Het parlement bestaat uit 75 schoonmakers uit het hele land, overtuigd van hun eigen kracht en trots op hun vak.

De 75 parlementariërs werden gekozen door duizenden collega’s in lokale comités. Daarmee is het een Vakbond VAN de Schoonmakers. En die vakbond sprak uit nog harder en met nog meer mensen te knokken voor vakmanschap.

Hard willen werken en kwaliteit leveren

Vakmanschap is de twee-eenheid van de hand en het hart. Het is een combinatie van hard willen werken en kwaliteit willen leveren. Het is je uiterste best doen om een vloer te laten glanzen of een trein op tijd schoon te krijgen.

Het is de ambitie om de patiënten in een ziekenhuis zich, ondanks hun ziekte, prettig te laten voelen. Het is betrokkenheid en voldoening bij het werk zelf.

Vakmanschap onder druk

En juist het vakmanschap staat onder druk. Door de Jomanda-contracten die in de schoonmaak worden afgesloten – ze stralen, maar in werkelijkheid zijn ze nep. De vakmens is puur, gepassioneerd en vol energie.

De georganiseerde schoonmaker wil behandeld worden als een vakmens. Een vakmens leg je geen op de theoretische tekentafel ontworpen programma resultaatgericht werken op. Of een door de verkoopafdeling verzonnen onmogelijke manier om de opdrachtgever nog meer te paaien.

Maak geen misbruik van betrokkenheid

Een vakmens is puur. Een vakmens weet waar efficiënt gewerkt kan worden. Maar: vraag het ‘m zelf. Maak geen misbruik van de betrokkenheid en de vaktrots. Verzin geen mooie woorden die geen enkel ander doel hebben dan het verhullen van onmogelijke kortingen aan de Philips’en, Belastingdiensten en ministeries van dit land.

De Nederlandse taalgoeroe Kuitenbrouwer noemde resultaatgericht werken onlangs het nette tweelingzusje van seksgericht neuken. Verhullend en overbodig taalgebruik. De schoonmaker met vaktrots en vakmanschap is duidelijk; hij kiest voor liefde voor het werk. Maar hij laat zich niet meer naaien.

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl
Twitter: @MeyerRon

Tags:

Reageren?