Veel onrust over bacteriën in gordijnen

Ziekenhuisbed

De afgelopen weken is veel onrust ontstaan over bacteriën in gordijnen van ziekenhuizen. Aanleiding zijn de nieuwsberichten hierover in de landelijke media.

Juist in deze tijd waarin de media de hygiëne en aansprakelijkheid van Nederlandse zorginstellingen onder een vergrootglas houden, is enorm veel aandacht besteed aan dit persbericht van het ANP. Dit bericht zal bijna niemand in Nederland zijn ontgaan.

Protocollen onder de loep

Veel ziekenhuizen hebben daarom de protocollen rond gordijnen nog eens onder de loep genomen, opnieuw gecommuniceerd en aangescherpt. Ook REO Facility is de afgelopen weken vaak gevraagd om advies omdat niet alle aspecten even duidelijk zijn.

Niet minder, maar ook niet vaker

Het advies is de gordijnen niet minder, maar ook niet vaker te wassen. Volg de professionele standaard van de Inspectiedienst van de Gezondheidszorg:

  • Bedgordijnen op de Intensive Care: Maandelijks
  • Bedgordijnen op ander afdelingen: Driemaandelijks
  • Bedgordijnen op strikte isolatie: Na opheffing isolatie
  • Glas- en overgordijnen: Jaarlijks

U voldoet hiermee aan de eisen zonder mee te werken aan een versnelde resistentie van bacteriën. Ook kan er binnen uw instelling niet genoeg aandacht worden besteed aan het handenwasprotocol.

Eerst separatiegordijn sluiten

Het is mogelijk uw verplegend personeel te attenderen op het feit dat het op meerpersoonskamers beter is om eerst het separatiegordijn te sluiten. En pas daarna de handschoenen aantrekken, voordat de patiënt behandeld wordt.

Informatie: www.reogroep.nl

Reageren?