FNV: ‘Schoonmaakbazen wijzen redelijke voorstellen af’

CAO Schoonmaak

De Vakbond van Schoonmakers is teleurgesteld dat de schoonmaakbazen de ‘schoonmaak-bubbel’ nog niet willen doorprikken. Meer werk in steeds minder uren, voor steeds minder geld. Zo hebben ze een schijnwereld gecreëerd met steeds hogere werkdruk, slechte behandeling. Stelt FNV.

Nu wijzen ze na 5 gesprekken ook voorstellen af die voor vrijwel iedere Nederlander doodnormaal zijn, vindt FNV. “Respect is geen hol begrip! Wij willen normale omstandigheden voor iedere schoonmaker. Ziek, gezond, jong én oud!” zegt schoonmaker en onderhandelaar Khadija Tahiri.

Onmogelijk goedkope opdrachten

Grote opdrachtgevers als Philips, universiteiten, ziekenhuizen en banken bezuinigen voortdurend op de schoonmaak. Uit onderzoek van de Vakbond van Schoonmakers blijkt dat schoonmaakbedrijven nog steeds massaal ‘ja en amen zeggen’ tegen onmogelijk goedkope opdrachten.

Doorbetaald krijgen als je ziek bent

20% goedkoper voor dezelfde kwaliteit en hetzelfde oppervlak. ”Daardoor explodeert onze werkdruk en is er geen ruimte voor onze doodnormale respect-voorstellen. Doorbetaald krijgen als je ziek bent bijvoorbeeld. Is dat nou teveel gevraagd? Basta!” zegt Khadija Tahiri.

Schoonmaker is geen robot

Ron Meyer van FNV Bondgenoten: “Een gezonde schoonmaker is geen robot, een zieke schoonmaker geen dader en een nieuwe schoonmaker geen speelbal. Wij doen voorstellen die voor vrijwel iedere Nederlander doodnormaal zijn. Volgens de onmachtige schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers blijkbaar niet voor de schoonmakers.”

Schoonmakersparlement

Het Schoonmakersparlement zal 16 december besluiten welke stappen gezet moeten worden om de schoonmaakbazen te overtuigen dat respect geen hol begrip is. De schoonmakers presenteren op 16 december het redelijke alternatief voor de schijnwereld: de Gouden Standaard.

De Gouden Standaard

De Gouden Standaard garandeert goede kwaliteit en normale omstandigheden. Tegelijkertijd worden de eerste 3 opdrachtgevers gepresenteerd die de Gouden Standaard gaan toepassen. Het doodlopen van de cao-onderhandelingen bevestigt waarom zo’n redelijk alternatief bittere noodzaak is.

Informatie: www.fnvbondgenoten.nl

Tags:

Reageren?