CNV: ‘Dierenpark Emmen laat schoonmakers vallen’

Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen laat een groep van negen schoonmakers, die al jaren op het park werken, vallen als een baksteen. “Zij moeten nu gaan solliciteren op hun eigen functie. Dit is ronduit belachelijk”, vindt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Dierenpark Emmen heeft het contract opgezegd met EW Dienstengroep, waar de schoonmakers in dienst zijn. Het dierenpark wil de schoonmaak in eigen beheer gaan doen.

“Wij hebben daar op zich geen bezwaar tegen”, zegt Kampherbeek. “Maar dan moet het dierenpark zijn verantwoordelijkheid nemen en deze schoonmakers zelf in dienst nemen. Het gaat om mensen die al jaren op het park werken, het kortste contract is dertien jaar. Die kun je toch niet zomaar aan de kant schuiven?”

Solliciteren op eigen functie

Toch is dat precies wat er nu gebeurt, zegt Kampherbeek. “De directie doet net alsof ze niets met de schoonmakers te maken heeft. Ja, ze kunnen solliciteren op de vacatures voor schoonmaakwerk die intussen doodleuk op de site verschijnen. Dit is een belachelijke gang van zaken. Het dierenpark zorgt kennelijk beter voor dieren dan voor mensen.”

Brief aan directie

De schoonmakers zijn overwegend oudere dames, met dienstverbanden van ongeveer 20 uur per week. Zolang hun opzegtermijn nog loopt, hebben ze werk in het dierenpark. Daarna houdt het op, als er niets gebeurt.

Kampherbeek heeft de directie een brief gestuurd, waarin hij eist dat schoonmakers in dienst van het park komen. “Het schoonmaakwerk blijft bestaan, dus in zo’n geval is de regel dat de schoonmakers ook hun werk houden. Ik ga ervan uit dat de directie dat binnenkort ook inziet. Zo niet, dan gaan we bekijken of er juridische mogelijkheden zijn om dit af te dwingen.

‘Maar nog los daarvan: ik vind dat het dierenpark, als opdrachtgever, een grote morele en sociale verantwoordelijkheid heeft voor deze mensen.”

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

In de schoonmaakbranche geldt sinds dit jaar de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Daarin is onder meer vastgelegd dat opdrachtgevers (in dit geval de directie van het dierenpark) een grote verantwoordelijkheid hebben voor schoonmakers die via een schoonmaakcontract zijn ingehuurd.

Eigen beheer

Hoe de directie de schoonmaak in eigen beheer wil uitvoeren, is overigens niet helemaal duidelijk. Kampherbeek: “Moeten de dierenverzorgers dat soms gaan doen? Het lijkt me nogal verschil maken of je een olifantenstal uitmest of een wc schoonmaakt.”

Informatie: www.cnvvakmensen.nl

Reageren?