D66: ‘Onderzoek nieuwe CAO-wetgeving’

Fatma Koser Kaya (D66)

De manier waarop werkgevers en werknemers collectieve afspraken over arbeidsvoorwaarden maken is niet meer van deze tijd. Dat stelt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya tegenover NU.nl. Ze wil dat een commissie onderzoek doet naar modernisering van de CAO-wetgeving die uit 1927 stamt.

Vakbond geen goede afspiegeling samenleving

Koser Kaya vindt dat het teruglopende aantal leden van de vakbond en de vergrijzing binnen de vakbond tot gevolg heeft dat deze geen goede afspiegeling van de samenleving vormen.

“Zo’n 60 procent van de vakbondsleden is tussen 45 en de 65, terwijl in het totaal van de beroepsbevolking slechts 40 procent in deze leeftijdsgroep hoort”, aldus de D66’er. “Ook is nog maar 4 procent van de werkenden onder de 25 lid van de vakbond.”

Rechten werknemers waarborgen

De commissie moet bekijken hoe binnen de samenleving anno nu de rechten van werknemers binnen een organisatie gewaarborgd kunnen worden.

Koser Kaya denkt daarbij aan manieren om stemrecht voor werknemers te bewerkstelligen en het beperken van toetredingsbarrieres voor nieuwe vakbonden.

Politiek moet faciliteren

Ze zegt dat het behartigen van de belangen van de werknemers niet direct een taak is voor de politiek, maar dat deze wel kan faciliteren. Bijvoorbeeld door de wet uit 1927 te actualiseren naar de huidige samenleving.

Koser Kaya zal haar voorstel dinsdag presenteren tijdens de begrotingsbehandeling Sociale Zaken in de Tweede Kamer.

Bron: www.nu.nl

Tags:

Reageren?