Minder omzet schoonmaakbranche in Q3

OSB

De door het CBS gepubliceerde monitor schoonmaakbranche laat in het derde kwartaal van 2011 minder omzet zien dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De CBS-monitor geeft aan dat het beeld van de ondernemers in de schoonmaakbranche niet positief is over het economische klimaat in het derde kwartaal van 2011.

Naar verwachting ook in Q4 geen omzetgroei

De schoonmaakbedrijven zijn geconfronteerd met een verslechtering van de economie. Ook de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn ongunstig. Men verwacht geen omzetgroei en verwacht minder personeel in te zetten in de laatste drie maanden van 2011.

Omzetdaling gevolg van minder verleende diensten

De omzet van de schoonmaakbranche is in het derde kwartaal van 2011 met 2,4 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. De omzetdaling was grotendeels het gevolg van minder verleende diensten. De afzetprijzen bleven in het derde kwartaal nagenoeg gelijk.

De schoonmakers deden in het derde kwartaal over het algemeen minder goede zaken vergeleken met andere zakelijke dienstverleners. Als geheel zette de zakelijke dienstverlening 0,3 procent meer om dan in het derde kwartaal van 2010.

Minder personeel nodig

Met een nagenoeg gelijkblijvende omzet in het vierde kwartaal in het vooruitzicht, verwachten de ondernemers een krimp van hun personeelsbestand, blijkt uit de conjunctuurtest van oktober. Bij per saldo 20 procent van de bedrijven leeft die verwachting.

De tarieven zullen weliswaar iets stijgen, maar dat leidt volgens de ondernemers in de schoonmaakbranche niet tot een hogere omzet.

Gedragscode Schoonmaakbranche uniek kader

Directeur OSB Rob Bongenaar: “Het is duidelijk dat we in zwaar weer zitten. Maar de schoonmaakbranche is een sterke en aantrekkelijke branche. Daarbij is onze Gedragscode Schoonmaakbranche een uniek kader waarbinnen we samen door dit economische verslechterende klimaat gaan komen. Daar ligt dan ook een taak voor alle betrokken partijen: werkgevers, vakbonden, opdrachtgevers en overheid.”

Informatie: www.osb.nl

Reageren?