Schoonmakers introduceren Gouden Standaard

FNV Bondgenoten in actie

Schoonmakers in Nederland hebben schoon genoeg van de schijnwereld waarmee zij dagelijks te maken hebben, meldt FNV Bondgenoten. Het witboek Let’s get real, schoongenoeg van de schijnwereld laat zien hoe er in de afgelopen jaren een zeepbel ontstaan is.

De schoonmakers stappen opnieuw uit de onzichtbaarheid. Deze keer (nog) niet via actie of protest. Met de introductie van hun Gouden Standaard op 16 december in de Arminiuskerk in Rotterdam, bieden ze de grootste Nederlandse bedrijven een keuze.

Nog steeds goedkope afspraken

“Onze acties in 2010 waren het begin. We stapten uit de onzichtbaarheid. We lieten Nederland zien hoe belangrijk ons werk is en we kregen erkenning.” zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaakster en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers.

“Maar nog steeds worden er onmogelijk goedkope afspraken gemaakt. Die schijnwereld leidt tot slopende werkdruk en beroerde kwaliteit. Opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven ontkennen dit niet, maar ze doen er weinig tot niets aan. Daarom wijzen wij nu weer de weg.

“Wij bieden een redelijk alternatief met voorstellen over opleidingen, respect en werkdruk. Dingen die voor de meeste Nederlanders doodnormaal zijn.”

Opdrachtgevers die Gouden Standaard toepassen 

Het Schoonmakersparlement – bestaande uit 75 in lokale comités gekozen schoonmakers uit het hele land- presenteert op 16 december 2011 behalve de Gouden Standaard, ook gelijk de eerste 3 opdrachtgevers die ‘m zullen gaan toepassen. Daarmee wordt bewezen dat de Gouden Standaard niet alleen redelijk maar ook uitvoerbaar is.

Een extra reden voor het doorbreken van de schijnwereld, zijn de vorige week vastgelopen onderhandelingen over betere arbeidsomstandigheden in de schoonmaaksector. De schoonmaakbazen wijzen basale voorstellen over opleidingen, reiskosten en respect af.

Informatie: www.fnvbondgenoten.nl

 

Reageren?