Tippend stofzuigen niet voldoende

‘Stofzuigen haalt geen stofmijtallergeen uit tapijt’, kopte een Australisch gezondheidsinstituut in een persbericht in 2007. Gelukkig haalde dit onzinbericht de wereldpers niet. Het regent bewijs dat stofzuigen wel rotzooi uit tapijt haalt.

Zelfs het onderzoek waar dit persbericht op gebaseerd is, bewijst dat stofzuigen wel werkt. Als je het maar vaak genoeg en goed genoeg doet, natuurlijk.

Bij allergie stofmijt geen tapijt?

Effect van stofzuigen

Het effect van stofzuigen op allergeen van de stofmijt in tapijt

Stofmijt: wie er allergisch voor is, krijgt het advies liefst geen tapijt te nemen en als je dat toch hebt, het in ieder geval vaak en grondig te stofzuigen. Helpt niet, zegt Jason Sercombe, die werkt bij het Woolcock Institute of Medical Research te Sydney. In de tabel staan zijn meetresultaten.

In zeven stukken tapijt uit willekeurige huishoudens van meer dan vijf jaar oud zit heel wat allergeen van de stofmijt. Door er in tien seconden vier keer met een stofzuiger over heen en weer te gaan, haal je tientallen procenten van het allergeen weg. Dat is toch niet niets.

Door stofzuigen mensen met allergie minder last

Herhaal dat dagelijks, misschien nog wat langer dan tien seconden, en liefst met een borstel die het tapijt opschudt en je haalt heel wat stofmijtallergeen weg. Helemaal zal wel nooit lukken, maar het is zeker mogelijk om zoveel allergeen weg te halen dat mensen met een allergie er minder last van hebben.

Hoe kan Sercombe een andere conclusie trekken? Wel, hij keek ook naar wat er gebeurde in de toplaag, het middendeel en de bodem van het tapijt. Daar was het effect minder goed zichtbaar.

Dat heb je zo: als je te intensief de grassprieten bestudeerd, zie je een doelpunt misschien over het hoofd. In dit geval kun je zeggen dat Sercombe door de vezels het tapijt niet meer zag.

Vaker stofzuigen, minder kankerverwekkende stoffen

Vijf willekeurige andere onderzoeken, in een allesbehalve volledige rondgang door wetenschappelijke literatuur, bevestigen dit verhaal. Canadezen laten zien dat in tapijt dat vaker wordt gestofzuigd minder kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (Pak’s) zitten.

Zware metalen, zoals lood, worden ook opgepakt door stofzuigers, bleek in Amerika, waar lang loodverf is gebruikt.

Met Hepa-filter beter resultaat

Ook hier tientallen procenten verwijdering: 55 procent met een High-Efficiency PArtcile (Hepa-)filter en 36 procent met een gewone stofzak. Dat het Hepa-filter het beter doet, komt misschien omdat die ook uiterst kleine stofdeeltjes afvangt en zo zorgt dat ze niet terugvallen in het tapijt.

Opmerkelijk: in met stof beklede stoelen zit ook veel loodstof, en ook dat gaat er uit door stofzuigen.

Stofzuigen combineren met droge stoom

Een andere manier om het stofzuigen effectiever te maken, bleek uit ander onderzoek, is het te combineren met een behandeling met droge stoom. In dit onderzoek was rustig en langdurig stofzuigen met Hepa-filter in staat om 30 procent van het lood uit het tapijt te halen.

Een nabehandeling met droge stoom bracht dat percentage op 40 procent. Deze combinatie verwijdert ook andere gifstoffen zoals Pak’s (van 59 procent door Hepa-stofzuigen tot 69 procent) en huisstofmijtallergeen (van 80 naar 85 procent). En dat helpt ook echt om de blootstelling aan deze gifstoffen te verminderen.

Meer astma in Amerikaanse achterstandswijken

In Amerikaanse achterstandswijken doet men niet altijd veel aan schoonmaken, terwijl de oude loodverf, het zware verkeer in de straat en de overvolle huizen, zorgen voor flinke vervuiling.

Kinderen hebben daar veel vaker astma dan kinderen in betere wijken. Door goede training en goede stofzuigers waren gemotiveerde gezinnen in staat om binnen een week de blootstelling aan gifstoffen met negentig procent terug te dringen.

Regelmatig grondig stofzuigen voorkomt zware vervuiling

Dat is mooi, maar hebben we daar wat aan in een Nederlands kantoor of schoollokaal waar per abuis tapijt is gelegd? Misschien wel. Als daar jarenlang tippend is gestofzuigd, zal er heel wat troep in het tapijt verzameld zijn. Dan is langzaam en langdurig stofzuigen geen overbodige luxe.

Maar dat is wel een beetje de put dempen als het kalf verdronken is. Regelmatig volledig en grondig stofzuigen voorkómt de zware vervuiling, en dat is altijd nog beter dan genezen.

Tekst: Anton Duisterwinkel (wetenschapsjournalist)

Uit: Professioneel Schoonmaken 12, 2011

Tags:

Reageren?