Schoonmakers lopen Mars van Respect in Amsterdam

Schoonmakers in Utrecht op weg naar Mars van Respect

Vandaag 2012 komen ruim 2.000 schoonmakers uit het hele land bijeen in Amsterdam. Zij gaan een mars van respect lopen. Deze mars vormt het voorlopige hoogtepunt van de schoonmakersopstand die maandag begon.

De schoonmakers spreken hun opdrachtgevers aan. Bedrijven als ING, SNS, Philips en de Rijksoverheid kiezen keer op keer voor onmogelijke goedkope schoonmaakcontracten, zo meldt FNV. “Wij stappen uit de onzichtbaarheid en heel Nederland zal het zien!”

In december werden de onderhandelingen voor een nieuwe schoonmaaakcao afgebroken.

Volgens werkgevers ligt er prima cao-voorstel

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB) vinden dat zij in de huidige economische tijd een prima cao-voorstel hebben gedaan. Dit voorstel komt neer op een verhoging van 3%.

OSB is zeer teleurgesteld in de volgens hun onrealistische houding van vakbond FNV Bondgenoten. Deze blijft bij een onhaalbaar uitgebreid eisenpakket van ruim 20 verschillende eisen. Dat betekent zo’n 12% verhoging met een waarde van ruim 200 miljoen euro. 

Lees ook: Schoonmaakwerkgevers wijzen ‘onrealistisch’ eisenplakket FNV af

Informatie: www.fnvbondgenoten.nl, www.schoongenoeg.nl, www.osb.nl, www.caoschoonmaak2012.nl

Reacties

Één reactie op “Schoonmakers lopen Mars van Respect in Amsterdam”

 1. André van den Heuvel5 januari 2012 om 18:58

  Het is zachtjes uitgedrukt niet slim om in tijden van een recessie en krimpende markt zulke onrealistische looneisen neer te leggen wat resulteert in een verhoging van 12%. Tevens is het wijzen naar grote opdrachtgevers en het voor je karretje spannen van schoonmaakmedewerkers erg gemakkelijk en goedkoop. Het is de schoonmaakbranche en intermediairs zelf geweest die de markt hebben verziekt door in de jaren negentig en begin tweeduizend onder de markt prijs in te kopen of te adviseren. Ik kan me heel goed voorstellen dat een opdrachtgever door de bomen het bos niet meer ziet zolang er bedrijven zijn die volhouden dat je makkelijk voor € 18,00 per uur kan schoonmaken en een gem. m² prestatie van 700 m² of hoger per uur kan behalen. Ik vind dat je hier niet de opdrachtgever op mag aankijken. Tenslotte laten zij zich adviseren door het schoonmaakbedrijf of adviseurs. Dit geldt ook voor de Europese aanbestedingswet. Zolang er in het programma van eisen staat vermeld dat de voordeligste offerte de gunning krijgt….
  Oké de nieuwe code gaat hier wat aan doen, maar ik hoop dat ze ook de kickbacks in de gaten houden als het contract is getekend.

  De opdrachtgever weet over het algemeen niet beter, het is niet hun core business. Ziet geweldige presentaties, grote gerenommeerde bedrijven of werkgevers van het jaar en dat allemaal voor tussen de € 16,00 en € 20,00 per uur. Ik zou het bijna ook geloven maar dit heet bedrog! Elke registeraccountant kan een realistisch uurtarief berekenen. We weten dat medewerkers niet meer dan gemiddeld 375 m² per uur goed kunnen schoonmaken. Oké e.e.a. afhankelijk van samenstelling ruimtesoorten en PVE.

  Wat zal het gevolg kunnen zijn van deze staking.
  Helaas gaat dit wederom ten koste van de schoonmaakmedewerkers. Opdrachtgevers zullen uiteindelijk openstaan voor betere arbeidsvoorwaarden, een gezond uurtarief en een realistische vierkantenmeter prestatie. Maar tijdens de recessie zullen ze hun schoonmaakbudget echt niet verhogen. Dat betekent minder ureninzet, dus schoonmakers de WW in en voor de overgebleven schoonmakers een verhoging van de m² prestatie met 25%.

  Beste FNV u bent hier straks verantwoordelijk voor!

  André van den Heuvel
  Directeur HV Partners bv

Reageren?