‘Daklozen ingezet tijdens schoonmaakacties’

Schoonmakers in Utrecht op weg naar Mars van Respect

Op station Utrecht Centraal worden stakingsbrekers ingezet nu de vaste schoonmakers actievoeren. Die krijgen daar 2,50 euro per uur voor. Dat zei een actieleider donderdagmorgen tegen Radio M Utrecht.’

Dagloners ingezet

Formeel wordt de stationshal sinds deze week niet meer schoongemaakt, omdat de schoonmakers staken voor een betere cao. De hal ligt er echter spic en span bij. Volgens een actieleider komt dat, omdat er ‘s nachts dakloze ‘dagloners’ worden ingezet, voor een bedrag dat ver onder het minimumloon ligt.

Stakingsrecht ontnomen

De actievoerders zijn boos. Ze vinden dat hen op die manier het stakingsrecht wordt ontnomen. Vakbond FNV Bondgenoten overweegt de Arbeidsinspectie in te schakelen. Centrum Maliebaan, die de uitzendorganisatie van de daklozen beheert, zegt dat de dagloners niets anders doen dan het werk dat ze altijd al doen.

De acties in de schoonmaak begonnen maandag, nadat cao-onderhandelingen vorige maand vastliepen. De schoonmakers eisen onder meer voldoende tijd om hun werk te doen en willen vanaf de eerste ziektedag worden doorbetaald. Nu zijn de eerste twee dagen dat ze ziek thuis blijven nog voor eigen rekening.

Bron: www.rtvutrecht.nl

Reageren?