Wetenschap: Glazenwassen, een sport

Glazenwassers gebruiken traditioneel vaak ladders met een sportafstand van 35 centimeter. Grote stappen snel thuis. Maar de Warenwet eiste begin deze eeuw ineens een sportafstand tussen 25 en 30 centimeter. Terwijl er geen enkel wetenschappelijke bewijs was dat die kortere sportafstand gezonder is, schrijft Marco Hoozemans, ergonoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Samen met TNO Arbeid probeerde Marco Hoozemans*, ergonoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijke basis te geven aan een keuze voor 30 of 35 centimeter sportafstand van ladders.

Grote sportafstand, grotere belasting voor de heup

Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want de uitkomsten waren nogal wisselend. Aan de ene kant is de mechanische belasting per stap hoger bij de grootste afstand. Nogal wiedes, zou je zeggen. Maar daar staat dan tegenover dat je minder stappen hoeft te zetten om de ladder te beklimmen?

Klinkt leuk, maar die vijftien procent minder stappen wegen niet op tegen ongeveer dertig procent grotere belasting van de heup.

Dragen van de ladder eenvoudiger

Aan de andere kant is dragen van de ladder, ook als die uitgeklapt staat, eenvoudiger als de sporten op 35 centimeter staan. Dat past beter op de lichaamsmaten en de glazenwasser hoeft zich dus niet in rare bochten te wringen om de ladder te verzetten.

Knieën stoten

Een ander voordeel van een sportafstand van 35 centimeter is dat je met de knieën tussen de staanders (ladderbomen, in jargon) kunt lopen zonder de knieën te stoten. Daar worden glazenwassers op getraind en dat is niet voor niets, want met de knieën buíten de staanders lopen veroorzaakt meer knieslijtage.

Net zoals een paperclip miljoenen keren terugveert als hij in de goede richting wordt gebruikt, maar snel kapotgaat als je hem de verkeerde kant op buigt.

Grotere traptree voor- en nadelen

Dus, leuk geprobeerd, maar echt weten welke sportafstand het beste is, doen we het nu nog niet. De grotere traptree heeft voor- èn nadelen. Wat me overigens onvoldoende reden lijkt om de ene variant te verbieden.

Gelukkig laat het document Veilig werken op hoogte, RI&E Glas- en Gevelreiniging het gebruik van de grotere sportafstand voor ladders toe, onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat de glazenwassers hun knieën tussen de ladderbomen houden. 

En dan staat er in het werk van Hoozemans wel een heel relevante observatie. Want hij ziet dat de meeste glazenwassers met de knieën buitenboord de ladders op- en aflopen. Ondanks de training, en ook bij een sportafstand van 35 centimeter. En dat terwijl je als glazenwasser op hoogte nou niet echt behoefte hebt aan knikkende knieën.

Anton Duisterwinkel, wetenschapsjournalist te Delft

Reageren?