Ron Meyer: De gouden standaard

‘De gouden standaard is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is.’ Een van de vele omschrijvingen van de Gouden Standaard op het internet. De Gouden Standaard bracht duidelijkheid en zekerheid. Waar-voor-je-geld in de meest letterlijke zin van het begrip.

Als er ergens behoefte is aan zekerheid, dan is het wel in de schoonmaak. Aan werkelijkheid. Aan realiteit. Aan het doorbreken van de negatieve prijsspiraal. En bovenal: aan het doorprikken van de enorme schoonmaakbubbel.

In 2010 lieten twee directeuren van schoonmaakorganisaties in tv-programma Zembla weten dat ze willens en wetens meededen aan de onmogelijke opdrachten. Ze verkochten én verkopen bewust opdrachten die niet gerealiseerd kunnen worden.

Schone toiletgroep in anderhalve minuut

En zij zijn niet de enigen. De hele sector kent een cultuur van steeds meer schoonmaken tegen dezelfde kwaliteit, maar voor minder geld. Dit varieert van een schone toiletgroep in anderhalve minuut, tot twintig procent goedkopere contracten bij ziekenhuizen, universiteiten en ministeries.

‘We weten allemaal dat het niet kan, maar iedereen doet het en dus kunnen wij niet achterblijven. Dan gaan we failliet’, zo redeneert men. Dit lijkt wel verdomd veel op het ‘We moeten blijven dansen tot de muziek stopt’, het credo van Lehman Brothers en andere bankiers.

Risico’s onafwendbaar

Ook de schoonmaak kent een derivatenmechanisme. Het verzekeren en op grotere afstand houden van risico’s, die uiteindelijk onafwendbaar zijn. Het is als op drie plekken op een tuinslang gaan staan. Je kunt er nog twee voeten bij zetten, maar als er druk op de slang staat, zal het water vroeg of laat ergens naar buiten spuiten.

Bodem is bereikt

De markt krimpt, de omzet van de grote jongens stijgt, de prijzen dalen en de werkdruk blijft stijgen. De bodem van de prijzen is bereikt, maar de verkopers van schoonmaakbedrijven en de inkopers van intermediairs of opdrachtgevers lijken op mijnwerkers. Ze gaan de diepte in.

Het grote verschil is dat de mijnwerker eerlijk werk verrichte. De ‘koempel’ verkocht geen lucht, maar haalde hard bodemmateriaal uit de grond. In ons land was dat steenkool, elders zilver of zelfs goud.

Bubbel spat uiteen

Als de schoonmaaksector de schoonmaakbubbel blijft opblazen, met meer werk voor minder geld, dan moet zij niet raar opkijken als die bubbel op enig moment in haar eigen gezicht uiteen spat.

Hoe lang nog is de extreme druk op kwaliteit, mensen, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden én imago houdbaar? Hoe lang nog houdt het dunne laagje ‘kauwgom’ de enorme lucht van de commerciële werkelijkheid?

Gouden Standaard: waar voor je geld

De schoonmakers en hun Vakbond van Schoonmakers trekken een streep in het zand. Voor vakmanschap. Voor kwaliteit. Voor de menselijke maat.

Wij voeren een Gouden Standaard in. Onze Gouden Standaard biedt een keuze: waar-voor-je-geld, óf knollen-voor-citroenen. Wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil blijven zitten, hoeft niet aan te kloppen.

Maar wie kiest voor vakmanschap, voor een gezonde werkdruk, voor een realistische prijs én voor de beloofde kwaliteit, díe moet even bellen. De schoonmaak is goud waard. De toekomst zal uitwijzen voor wie dat niet slechts mooie woorden zijn.

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl
Twitter: @MeyerRon

Reageren?