OSB: Geen aanleiding voortzetten CAO-overleg

CAO

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB) zien geen enkele aanleiding om weer met de FNV om de CAO-tafel te gaan zitten. OSB vindt het uitermate teleurstellend dat FNV geen enkele beweging maakt en vast blijft houden aan het totale eisenpakket.

FNV eist na een resultaat van 3% aan het einde van de vorige CAO-onderhandelingen in 2010  nu een pakket van maar liefst 12% met daarin onder andere een loonsverhoging van 5%.

Werkgevers doen bod van 3%

De werkgevers hebben in december jl. een bod neergelegd van 3%. Daarin is veel aandacht voor een duurzaam arbeidsvoorwaardenpakket, met kwalitatieve onderwerpen als opleiding, inzetbaarheid van medewerkers en pensioen en een loonsverhoging van 2%.

Hiermee steken zij in deze economisch moeilijke tijd hun nek uit en kiezen zij voor loonzekerheid voor de schoonmakers. Daarnaast willen ze van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag een succes maken om de branche structureel verder gezond te maken.

Dialoog en realisme

Om samen met de vakbond door de huidige moeilijke tijd te komen, hebben de werkgevers gekozen voor een aanpak van dialoog en realisme.

Om onder meer de moordende prijzenoorlog te doorbreken is in juni 2011 gezamenlijk de Code Verantwoordelijk Marktgedrag geïntroduceerd. Daarnaast maakte OSB vorige week bekend dat zij voor nog meer transparantie en duurzaamheid dit jaar een eigen keurmerk introduceert. Daarmee wil zij trots en waardering creëren voor het belangrijke schoonmaakwerk in ons land.

‘FNV maakt constructief overleg onmodelijk’

De huidige opstelling van de FNV maakt een constructief CAO-overleg met een onredelijk eisenpakket echter onmogelijk. OSB roept FNV daarom op tot bezinning te komen en de dialoog weer aan te gaan aan de onderhandelingstafel.

1e onderhandelaar OSB, Anton Witte: “Met de buitensporige eis van 12% gijzelt de FNV de CAO-onderhandeling en creëert zo alleen ruimte voor haar eigen acties. Hun eis is onuitvoerbaar voor onze leden en zou leiden tot het verlies van duizenden banen.

“Het zou in het belang zijn van 150.000 schoonmakers dat we komen tot een goede en eerlijke CAO en we samen een succes maken van de Code die structureel de branche sterk en aantrekkelijk kan maken.”

Informatie: www.osb.nl, www.schoonmaakcao2012.nl

Reacties

2 Reacties op “OSB: Geen aanleiding voortzetten CAO-overleg”

 1. Sitese Jellen van den Hogen11 januari 2012 om 17:33

  Goed stuk!

 2. wilna de vos12 januari 2012 om 14:14

  wat de bonden willen kan niet.
  respect, oke, er zijn klanten / bedrijven die de schoonmakers onderwaarderen.
  bij ziek zijn 100% doorbetalen kan niet, iemand die een scheet in de weg zit kan thuis blijven zonder strop.
  wachtdagen laten staan zoals nu, bij ziek zijn 90% doorbetalen, zodat men niet om niets thuis blijft.
  een werkgever kan altijd zelf beslissen wie er wel 100% doorbetaald gaat krijgen, afhankelijk van wie er ziek is of het een persoon is die niet voor niets thuisblijft of een persoon die met niets al ziek is, dan 90% betalen.
  in deze periode van crisis kun je geen 12% eisen, moet je bij de klanten doorvoeren, klanten lopen weg, of frequentie wordt lager, gaat een hele hoop banen kosten.
  als de bonden dat willen dan vooral doorgaan.

Reageren?