Wientjes noemt eisen schoonmakers onrealistisch

Bernard Wientjes

De eisen van de schoonmakers voor een betere cao noemt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW ‘niet realistisch’.

Dit heeft hij gezegd in een toespraak aan een delegatie van de ongeveer 2500 schoonmakers die donderdag naar Den Haag zijn gekomen om te demonstreren.

Schoonmakers willen betere werkomstandigheden

Na een demonstratieve ‘mars van respect’ door het centrum van de stad ging de delegatie naar het gebouw van VNO-NCW om Wientjes te vragen zijn invloed aan te wenden bij zijn achterban voor betere werkomstandigheden voor de schoonmakers.

Wientjes noemt eisen schoonmaker ‘funest’

“Jullie bond komt met eisen die samen 12 procent extra kosten. De lonen moeten met vijf procent omhoog. Dat is niet realistisch, zeker niet in deze tijd”, zo zei Wientjes. “Dit soort eisen zijn funest voor de werkgelegenheid in de sector.”

‘Goed bod’ van werkgevers

Hij noemt het bod van de werkgevers bovendien ‘een goed bod’. “Twee procent loon erbij en nog een procent voor andere zaken die de kwaliteit van jullie werk verbeteren. Drie procent erbij, en dat in crisistijd. Tel uit je winst”, aldus Wientjes.

Wientjes roept op te stoppen met staken

Hij roept de bonden dan ook op weer samen aan een tafel te gaan zitten. “Ik geef jullie de raad mee: weet wanneer je moet stoppen met staken. Als je te lang doorgaat, kon je wel eens verliezer worden in plaats van winnaar.”

De schoonmakers voeren al 2 weken actie. Zij eisen volgens de bond ”doodnormale” zaken als loondoorbetaling bij ziekte vanaf de eerste ziektedag. Nu zijn de eerste 2 dagen nog voor eigen rekening.

Bron: www.nu.nl

 

Reageren?