Schoonmakers lopen 4e mars in Utrecht

Schoonmakers lopen mars van respect

De actievoerende schoonmakers lopen dinsdag een vierde mars van respect, ditmaal in Utrecht. Volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer monden de acties uiteindelijk uit in een ‘elfstedentocht’.

Maandag staan gesprekken met de werkgevers op het programma, maar de acties worden niet opgeschort.

Internationale acties

Wat de vijfde stad is die de schoonmakers aandoen wil Meyer nog niet zeggen. Naast de mars dinsdag in een van de wijken van Utrecht, is de vakbond ook internationale acties aan het voorbereiden. Schoonmakers van in Duitsland en de VS gevestigde Nederlandse bedrijven leggen binnenkort uit solidariteit ook hun werk neer.

OSB wil gesprek ‘binnen realistische kaders’

OSB nodigde de schoonmakers afgelopen woensdag via de media uit om weer aan tafel plaats te nemen. Voorwaarde voor de werkgevers is wel dat het gesprek ‘binnen realistische financiële kaders’ plaatsvindt.

“Wij hebben een reëel bod gedaan van drie procent meer loonkosten”, licht een woordvoerder toe. “Daaraan houden we vast, de werknemers moeten dan maar aangeven wat ze het belangrijkste vinden.”

Serieus onderhandelen

Bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer heeft de uitnodiging aanvaard, maar wacht het voorstel van de werkgevers wel af. “Willen ze wel serieus onderhandelen?”, vraagt Meyer zich af. “Want we moeten allebei bereid zijn om te bewegen. Zeggen dat je vasthoudt aan het kader van drie procent lijkt bewegen op de plaats.”

Eerdere onderhandelingen over een schoonmaak-cao liepen eind 2011 vast. De schoonmakers voeren daarom sinds begin dit jaar actie. Zij willen onder andere meer respect voor hun werk, doorbetaling bij ziekte en meer loon. Volgens de werkgevers levert dat eisenpakket twaalf procent meer kosten op.

Bron: www.nu.nl

Reageren?