Vijfde Mars van Respect naar Groningen

Schoonmakers lopen mars van respect

Dinsdag was de Groningse binnenstad het toneel van de vijfde Mars van Respect. Vanaf 12:00 uur liep een stoet van duizenden schoonmakers in optocht naar de Belastingdienst in Groningen. De schoonmakers openden bovendien het Afvalmuseum, dat de hele week in Groningen blijft staan.

De schoonmakers krijgen steun van Burgemeester Rehwinkel. Het is de 30e dag van de schoonmakersstaking.

Grote opdrachtgevers staan achter eisen

Khadija Tahiri, president van de Vakbond van Schoonmakers: “We vragen geen jackpot, maar doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en respect.”

Tahiri hoopt dat de onderhandelingen die woensdag weer verder gaan, nu wel wat opleveren: “De werkgevers hebben dan anderhalve week kunnen nadenken. Ze hebben kunnen zien dat grote opdrachtgevers als NS en de Hogeschool Rotterdam achter onze eisen staan en dat steeds meer schoonmakers zich aansluiten.”

Te Koop- wegens overbodig

Christiaan Boddeveld, vice-president van de Vakbond van Schoonmakers en treinschoonmaker uit Groningen: “Wij staken nu al 4 weken voor doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en een paar dubbeltjes erbij. Zelfs grote opdrachtgevers steunen ons. De schoonmaakbazen zouden daarvoor onze voeten moeten kussen. Als de schoonmaakbedrijven nu niet over de brug komen, zetten we ze Te Koop. Wegens overbodig”

Prijzenoorlog

In de schoonmaaksector is een prijzenoorlog gaande. De schoonmaakbedrijven zijn verwikkeld in een extreme concurrentiestrijd. Duizenden schoonmakers staken al weken voor doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte, een gezonde werkdruk en meer respect en waardering.

Bron: www.nu.nl

Reageren?