FNV: Schoonmaakbazen weigeren doorbetaling bij ziekte

Khadija Tahiri, president van het FNV-schoonmaakparlement

Duizenden schoonmakers staken al 30 dagen. Ze willen doodnormale dingen zoals doorbetaling bij ziekte en een normalere werkdruk. Ze willen een paar dubbeltjes erbij. Maar na vier maanden praten, zes Grote Marsen van Respect, zeven onderhandelingsrondes en een staking van meer dan 30 dagen met meer dan honderd kleinere acties, zijn de duizenden stakers het helemaal beu, meldt FNV.

De schoonmaakbazen, zoals de werkgevers in de branche door FNV worden genoemd, zoeken met een belabberd eindbod de frontale confrontatie, schrijft de bond op haar website. Ze vinden schoonmakers geen doorbetaling bij ziekte waard. Ze bieden geen zekerheid voor tijdelijke krachten. En tot overmaat van ramp koppelen de schoonmaakbazen de toekomstige loonstijging van twee dubbeltjes aan het risico van pensioenen.  Kadija Tahiri, president van de Vakbond voor Schoonmakers: “Als je ons op deze wijze te kakken zet, ontketen je grote woede.”

Schoonmakers overtuigden drie grote opdrachtgevers

Nederland anno 2012: duizenden schoonmakers doen al sinds 2 januari 2012 mee aan een staking in Ministeries, UWV’s, Belastingdienst, ING, Philips, Essent, Vrije Universiteit and honderden andere trams, treinen en gebouwen.

Ze liepen indrukwekkende Marsen van Respect in vijf steden. Leiders in de Tweede Kamer, burgemeesters en veel Nederlanders steunen de schoonmakers. De schoonmakers wisten zelfs te doen wat hun werkgevers niet gelukt is: ze overtuigden drie grote opdrachtgevers om beter om te gaan met schoonmaak. De NS trekt zelfs miljoenen meer uit voor schoonmaak. Toch blijven de schoonmaakbazen de doodnormale voorstellen van de schoonmakers afwijzen.

Tahiri: “De schoonmaakbazen maken zichzelf zo overbodig. Wij overtuigen hun opdrachtgevers en heel Nederland, maar ze wijzen onze doodnormale voorstellen, zoals doorbetaling bij ziekte, af. Ze zijn achterhaald en overbodig. Ze hebben zich uit de samenleving geprijsd. We zetten ze te koop, misschien is er nog een antiquair die ze wil hebben.”

Schoonmakers woedend 

De schoonmakers zijn woedend over de houding van de schoonmaakbedrijven. Honderd schoonmakers hebben de onderhandelingsruimte bezet, toen ze hoorden over het eindbod dat werkgevers op tafel legden. Ze boden de voorzitter van de schoonmaakbazen de Gouden Calimero aan voor zijn kleinzielig gedrag.

Tahiri: “We vragen doorbetaling bij ziekte. Dat is voor schoonmaakmanagers en vrijwel iedere Nederlander hartstikke normaal, maar wij moeten er nu al meer dan 30 dagen voor staken. Dat is belachelijk. Maar het maakt ons alleen maar standvastiger. Wij hebben namelijk de steun van grote opdrachtgevers en miljoenen Nederlanders. Wij gaan door!”

Internationale acties

De duizenden schoonmakers krijgen inmiddels indrukwekkende internationale steun. Ze kregen  solidariteitsvideo’s en -brieven van tientallen vakbonden uit de hele wereld. Van Hong Kong tot de VS. Van Denemarken tot Australië.

Binnenkort worden bovendien in Adelaide, Brisbane, Buenos Aires, Melbourne, Sydney, London, Nyon, Hamburg, Berlijn en Frankfurt acties gevoerd door schoonmakers bij Nederlandse multinationals en ambassades. “De staking van de Nederlandse schoonmakers gaat niet over een land. Ze lopen voorop in een strijd van miljoenen belangrijke werkers om erbij te horen en niet langer genegeerd te worden,” zeggen schoonmakers over de hele wereld in een verklaring.

Bron: FNV, www.fnvbondgenoten.nl

Tags:, ,

Reageren?