FNV: Schoonmakers ‘belegeren’ kasteel Vebego in Limburg

Khadija Tahiri, president van het FNV-schoonmaakparlement

Ze spraken vier maanden, onderhandelden zeven rondes, voerden honderd kleine acties uit, liepen al zes Marsen van Respect door het hele land. Ze vragen doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en een paar dubbeltjes erbij. Daar staken ze al meer dan vijf weken voor, aldsu FNV.

Hun aantal is toegenomen tot meer dan 3.000 in heel Nederland. Het is de grootste schoonmakersstaking ooit. En morgen bezoeken ze het kasteel van schoonmaakgigant Vebego/Hago in Voerendaal en trekken ze in een enorme stoet door Maastricht. De schoonmakers gaan op bezoek bij de “schoonmaaksjeiks”.

Geen jackpot

“Wij vragen geen jackpot of gouden bergen, maar wat meer respect zoals doorbetaling bij ziekte. Wij moeten daar al meer dan vijf weken voor staken. Terwijl de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers als Philips, ING en de Rijksoverheid in hun paleizen blijven zitten. Is dat normaal in Nederland anno 2012?” zegt Khadija Tahiri schoonmaakster en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers. “Wij gunnen onze bazen een prachtig kasteel, maar laat ze ons dan ook gewoon doorbetalen als we ziek zijn. Want er is blijkbaar geld zat.”

Zevende Mars van Respect in Maastricht

Behalve het bezoek aan Kasteel Cortenbach, lopen de duizenden schoonmakers ook een Mars van Respect in Maastricht. Na Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven is Maastricht de zevende stad die door de duizenden schoonmakers wordt bezocht. De Mars trekt dwars door het centrum van de Limburgse hoofdstad.

De schoonmakers kondigen donderdag de start van een nieuwe actiegolf aan. Die nieuwe actiegolf zal gericht zijn op de eindverantwoordelijken.

Bron: www.fnvbondgenoten.nl

Reageren?