Op de koffie bij de schoonmaak-sjeiks

FNV Bondgenoten in actie

Honderden schoonmakers gaan zaterdag 11 februari op bezoek bij twee ‘schoonmaak-sjeiks’. Donderdag jl. bezochten 2.000 schoonmakers Kasteel Cortenbach van schoonmaakgigant Vebego, zo bericht FNV.

Ze kroonden Hago-directeur Danklof en Vebego-eigenaar Goedmakers tot ‘schoonmaak-sjeiks’. Honderden schoonmakers gaan zaterdag op de koffie bij 2 andere Quote-500 genoteerde eigenaren.

Alles geprobeerd om doodgewone dingen te krijgen

“Wij praten al 5 maanden, liepen al 7 Marsen van Respect, bezochten Bernhard Wientjes, voerden 100 ludieke acties en staken al 5 weken met meer dan 3.000 mensen. Voor doodgewone dingen als doorbetaling bij ziekte en wat meer waardering. We hebben alles geprobeerd. Nu is het tijd om mensen te spreken die invloed hebben.” Zaterdag aanstaande bezoeken de schoonmakers de Quote 500 genoteerde eigenaren van schoonmaakreuzen Asito en Facilicom.

Quote 500

De eigenaren van vier van de vijf grootste schoonmaakbedrijven staan in de Quote 500. Met vermogens tussen de 85 en 345 miljoen euro. De grote schoonmaakbedrijven zijn al lang niet meer de kruideniers van op de hoek. Schoonmaak is ‘big business’. Bedrijven als Facilicom en ISS hebben meer personeel dan Philips en DSM tesamen.

Vakbond van Schoonmakers

We hebben het zelf gezien. Ze zijn ultra-rijk en zitten letterlijk in kastelen en paleizen. Hoe leg je dan uit dat je weigert om schoonmakers door te betalen bij ziekte?”, zegt Christiaan Boddeveld, treinschoonmaker en vice-president van de Vakbond van Schoonnmakers.

“Ze persen geen olie uit de grond, maar de Quote 500 uit de schoonmakers. We gunnen hen hun rijkdom, maar gun ons dan alsjeblieft ook doorbetaling bij ziekte en wat meer waardering.” zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers.

Philips

De schoonmakers dwongen eerder deze week een gesprek af met de directeur van Philips. De schoonmakers verwijten het concern onverantwoordelijk opdrachtgeverschap. Philips bezuinigde 1,3 miljoen op meer dan 200 schoonmakers. Vandaag werd bekend dat Philips CEO Frits van Hout in 2011 een bonus ontving van 1,2 miljoen euro.

Aanstaande dinsdag 14 februari spreken de schoonmakers met de Philips-directie. De schoonmakers willen dat Philips stopt met het breken van de staking – door inhuur van een ander schoonmaakbedrijf – en de voorstellen van de schoonmakers zoals doorbetaling bij ziekte steunt.

Bron: www.fnvbondgenoten.nl

Reageren?