Bestuur OSB staat unaniem achter eindbod CAO

Hans Simons

Het bestuur van de brancheorganisatie van werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB) staat unaniem achter het baanbrekende CAO eindbod. Daarmee benadrukt het bestuur haar waardering voor de OSB-onderhandelaars.

Loonsverhoging 5 procent

De werkgevers bieden o.a. een loonsverhoging van 5% over een periode van twee jaar in deze crisistijd met een krimpende markt en zware bezuinigingen. Verder geven zij inhoud aan het begrip ‘respect’, intensivering van het van het bestrijden van ongewenst marktgedrag, werkdrukmeting voor en na contractwisseling en het significant verhogen van het opleidingsquotum.

Baanbrekend eindbod

Met recht een baanbrekend eindbod, dat ook buiten de branche wordt gesteund en gekwalificeerd als een forse en gedurfde investering tijdens deze recessie. In het bestuur van OSB zitten vertegenwoordigers van grote en mkb-schoonmaakbedrijven in Nederland.

FNV Bondgenoten vindt het bod nog te weinig en houdt vast aan een eisenpakket van zo’n 9 procent. Werkgevers vinden het onredelijk en onrealistisch dat FNV Bondgenoten vasthoudt aan al hun eisen. Daarmee houden ze een baanbrekende CAO tegen, en dat is niet in het belang van de 150.000 schoonmakers.

Trendbreuk

OSB heeft tijdens de onderhandelingen een trendbreuk willen introduceren door de dialoog met de vakbonden aan te gaan. Dit vanuit de overtuiging dat je alleen met elkaar door deze economisch moeilijke tijden komt. Dit is ook in lijn met de manier waarop we samen met o.a. de vakbonden hebben samen gewerkt aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.  De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn medio november gestart. Tijdens de onderhandelingsronde begin februari heeft zij het eindbod neergelegd.

Hans Simons, voorzitter OSB. “Onze onderhandelaars hebben prima werk geleverd. Het blijft onbegrijpelijk dat de vakbonden dit baanbrekende eindbod naast zich neerleggen en vasthouden aan actievoeren met enorm eisenpakket van zeker 9 procent. Wij zijn juist bereid om in deze zware tijd flink te investeren in een sterke en aantrekkelijke schoonmaakbranche. We steken hiermee onze nek uit. Het is nu tijd voor een redelijke en realistische vakbond FNV. Dit is in het belang van onze 150.000 schoonmakers.”

Informatie: www.osb.nl

Tags:,

Reageren?