Koos Stuyvers: In de media

‘Glazenwassers schuwen geweld niet om wijk te claimen.’ ‘NMa beboet glazenwassers.’ En ‘Schoonmakers staken voor doodnormale dingen.’ De branche voor schoonmaak- en glazenwasbedrijven is volop in het nieuws.

En er wordt heel wat geklaagd. In scherpe bewoordingen wordt aangegeven wat er niet goed gaat. Maar dit beeld is uit z’n verband getrokken. Hoe staat de branche er werkelijk voor? Tijd voor een goede beschouwing.

In economisch slechte tijden wordt over het algemeen naarstig gezocht naar het verlagen van kosten. Inkopers doen daarvoor in ieder geval hun uiterste best. Prijsverhogingen doorvoeren was altijd al, en is nu zeker, een uiterst moeilijk verhaal. En toch is de branche steeds beter in staat om uit te leggen dat de bodem is bereikt. Dat minder geld gewoon echt minder schoonmaak en minder glasbewassing betekent, met bijbehorende gevolgen voor gezondheid, werkplezier, uitstraling en duurzaamheid van projecten.

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Door de Code Verantwoordelijk Marktgedrag hebben meerdere opdrachtgevers hebben hun ‘laagste prijs’-aanvragen ingetrokken. De maatschappelijke druk en de insteek van de bedrijven in onze branche zorgen voor een ander bewustzijn. De code is uniek, omdat deze is ontstaan vanuit opdrachtgevers, opdrachtnemers (werkgevers) en werknemers. We zijn hiermee alweer een voorbeeld voor verschillende andere branches.

Glazenwassers blij met werk

De meeste schoonmakers en glazenwassers zijn blij met, en behoud van, hun werk tegen een fatsoenlijk salaris. Onderzoek heeft aangetoond dat schoonmakers meer verdienen dan medewerkers in de catering- en beveiligingbranche. De meeste schoonmakers zijn dan ook trots op hun vak. In de praktijk blijkt volop waardering voor het werk van onze medewerkers.

De glazenwassers die werken voor zakelijke klanten, hebben mooi werk met de fraaiste uitzichten, veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Bijna alle glazenwassers zijn goed opgeleid en de voorzieningen voor veilig en gezond werken worden steeds beter.

Ik ben blij dat ik mede namens vele andere ondernemers hiermee een ander beeld over onze branche heb mogen neerzetten. Dagelijks werken we met zijn allen aan een sterke en aantrekkelijke branche, want ja, het kan altijd beter. Nu en in de toekomst. Daar gaan we voor!

Koos Stuyvers
Voorzitter OSB-segment AWOG

Reageren?