Schoonmakers al 50 dagen in staking

Schoonmakers lopen mars van respect

Ze spraken 5 maandenlang met de schoonmaakbedrijven, ze onderhandelden 7 rondes, overtuigden grote opdrachtgevers zoals de NS om meer uit te trekken voor schoonmaak, liepen meer dan een marathon – ruim 42 kilometer – in 8 Marsen van Respect en staken nu al 50 dagen, zo staat op de website van FNV.

Hun staking startte op 2 januari 2012 in Nijmegen. Toen waren ze nog met zo’n 20 stakers, 50 dagen later zijn er zo’n 3.500. Nog steeds worden hun doodnormale voorstellen genegeerd, aldus FNV: doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en wat meer respect. Op de 50e stakingsdag kondigen schoonmakers nieuwe acties aan.

Nieuwe acties bij ‘schoonmaaksjeiks’

In meerdere opzichten is de schoonmakersstaking een marathon-staking. Niet alleen vanwege de duur, maar ook vanwege de afgelegde kilometers. De duizenden schoonmakers liepen inmiddels meer dan 42 kilometer in hun acht Marsen van Respect. Dinsdag en woensdag volgen nieuwe acties voor de deur van grote opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven. Donderdag volgt de negende Mars van Respect in Almelo. Daar is schoonmaakbedrijf Asito gevestigd.

Asito

De eerste onderhandelaar van de schoonmaakbedrijven is van Asito-huize. Asito is één van de grootste dwarsliggers aan de kant van de ‘schoonmaaksjeiks’. Asito-eigenaar Monique van Riemsdijk is Quote500 genoteerd, maar weigert te spreken over doorbetaling bij ziekte en wilde onder geen beding een kopje koffie drinken met de schoonmakers.

De schoonmakers hebben de grote rijke schoonmaakeigenaren omgedoopt tot ‘schoonmaaksjeiks’: ze zijn ultra-rijk, niet door olie uit de grond te persen, maar de Quote uit de schoonmakers.

De grootste schoonmaakbedrijven domineren de sector. Het zijn gigantische bedrijven met (tien)duizenden werknemers. Van de 5 grootste hebben er 4 een eigenaar in de Quote 500 en de vijfde is eigendom van Goldman Sachs.

Grote opdrachtgevers

Grote opdrachtgevers als Philips, Belastingdienst, Ministeries en universiteiten klagen steen en been over de langdurige schoonmakersstaking. Op camera zeggen grote schoonmaakbedrijven dat ze willen onderhandelen, maar als de camera weg is, verschuilen zij zich achter hun eindbod. Daarmee blokkeren de schoonmaakbedrijven nieuwe onderhandelingen.

Veel opdrachtgevers stuurden inmiddels boze brieven naar de schoonmaakbedrijven. De schoonmaakbedrijven weigeren vooralsnog echter te onderhandelen. Sterker nog: een deel van de onderhandelingsdelegatie is doodleuk op wintersportvakantie. De Vakbond van Schoonmakers roept boze opdrachtgevers op om de schoonmakers ‘in te besteden’, oftewel: zelf in dienst te nemen.

Steeds meer steun

Er komt steeds meer steun voor de schoonmakers. Eerder al betuigden Jolanda Sap, Job Cohen en Emile Roemer hun steun. Vorige week trok Matthijs van Nieuwkerk het symbool van de actievoerende schoonmakers aan in De Wereld Draait Door: de gele schoonmakershandschoen.

Vanuit de hele wereld kwamen inmiddels bijna 10.000 mails binnen bij de schoonmaakbedrijven en twee grote opdrachtgevers: Philips en de Rijksoverheid. De mails komen zelfs uit Malawi en de Cook Islands.

Op tientallen plaatsen werden acties gehouden bij Nederlandse ambassades. Zoals in de VS, Australië, Duitsland, Ierland, Engeland, België en Zwitserland. Ook Nederlandse multinationals krijgen de komende tijd een bezoek.

Ook andere werknemers solidair

In Nederland verklaren vandaag ook andere werknemers zich solidair. Werknemers van het distributiecentrum van Jumbo in Beilen voeren vandaag een solidariteitsactie voor de poort van hun bedrijf. Ook bijzonder is dat later deze week een cliëntenorganisatie in de financiële wereld actieve steun aan de doodnormale voorstellen van de schoonmakers zal tonen.

Bron: www.fnvbondgenoten.nl

Reageren?