Schoonmakers omsingelen Asito

Khadija Tahiri

Duizenden schoonmakers hebben zich momenteel verzameld rond het hoofdkantoor van schoonmaakgigant Asito in Almelo. Asito (Alle Stof in Twente Opgeruimd) levert de eerste onderhandelaar aan de kant van de gezamenlijke schoonmaakbedrijven: Anton Witte.

Asito-eigenaar Monique van Riemsdijk is Quote500 genoteerd. De stakende schoonmakers riepen de Quote-500-genoteerde eigenaren van Hago, Facilicom, CSU en Asito eerder uit tot schoonmaak-sjeiks: ultra-rijk, niet door olie uit de grond, maar door de Quote uit de schoonmakers te persen.

De schoonmakers beschouwen Asito als één van de dwarsliggers in de inmiddels 52 dagen durende schoonmakersopstand. Ze roepen Asito en de andere dwarsliggers op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ook belangrijke klanten zijn duidelijk: er moet weer onderhandeld worden.

Klanten in de troep

Schoonmaakbedrijven laten hun klanten al meer dan 52 dagen in de troep zitten, zo schrijft FNV op haar website. Duizenden schoonmakers omsingelen vandaag het hoofdkantoor van Asito. Ze staken al meer dan zeven weken voor ‘doodnormale dingen’ als doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en wat meer respect.

Schoonmakers krijgen inmiddels steun van grote opdrachtgevers die in de troep zitten. Veel grote opdrachtgevers hebben volgens FNV de organisatie van schoonmaakbedrijven (OSB) inmiddels ontboden of per brief hun woede geuit.

Gebouwen van bijvoorbeeld de Belastingdienst, UWV, scholen, Ministeries, universiteiten, Essent en KPN worden iedere dag smeriger. In sommige Ministeries hebben ambtenaren de mop en poetsdoek gepakt en in enkele scholen proberen ouders en leerlingen de ergste troep op te ruimen.

Schiphol  zou kostenstijging schoonmaak willen betalen

Woensdag voerden 500 schoonmakers actie op Schiphol. Schiphol liet weten de noodzakelijke kostenstijging voor de cao schoonmaak te willen betalen. Honderden andere schoonmakers hielden een actie in de lobby van KPN in Den Haag. Ook KPN heeft de schoonmaakbedrijven laten weten dat de onderhandelingen opgestart moeten worden.

“Wij doen wat de commerciële afdeling van de schoonmaakbedrijven hád moeten doen: klanten overtuigen om niet langer voor afbraakprijzen te kiezen, maar juist meer te betalen voor schoonmaak.” zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers. “Maar toch blokkeren de schoonmaakbedrijven voorlopig iedere oplossing! Hun eindbod is namelijk een botte blokkade van een oplossing. Ze weigeren immers te onderhandelen en laten daarmee bewust hun klanten in de troep zitten. Tot overmaat van ramp is een deel van hun onderhandelingsdelegatie op vakantie. Dát kán tóch niet.”

Schoonmaakstaking breidt zich uit

De staking groeit nog iedere dag. Op 2 januari 2012 begon de staking met 20 treinschoonmakers in Nijmegen. Op 5 januari deden zo’n 2.000 mensen mee in Amsterdam, inmiddels zijn er 3.500 stakers.

Bron: www.fnvbondgenoten.nl

Reacties

Één reactie op “Schoonmakers omsingelen Asito”

  1. Twitter Schoonmaak Nederland24 februari 2012 om 12:11

    Dat er een halt geroepen moet worden tot de prijzenoorlog is nu wel duidelijk. Maar het bod nog steeds niet willen accepteren is te gek voor woorden. Als opdrachtgevers de prijsverhoging niet wil betalen zullen schoonmaakbedrijven in moeten grijpen anders gaan ze ten onder. Dan zitten de schoonmakers zonder werk. En voor diegene die achterblijven stijgt de werkdruk. Wat willen we dan wél? Geef je mening en sluit aan om het laatste nieuws te volgen op twitter @Schoonmaak.

Reageren?