Landstede start mbo-opleiding Assistent Schoonmaker

Mbo-opleiding Assistent Schoonmaker

In de week van 30 januari 2012 hebben medewerkers van GOM, Asito en Hectas zich ingeschreven bij het ROC Landstede in Zwolle voor de mbo-opleiding Assistent Schoonmaker niveau 1 met extra Nederlandse taalvoorziening.

Deze nieuwe opleiding is gestart op 15 februari 2012 en ontstaan uit een samenwerking tussen Landstede, de RAS, Savantis en betreffende schoonmaakbedrijven. De eerste weken stonden in het teken van beroepskennis en taaltoetsen.

Wekelijks zullen de deelnemers elkaar op woensdag treffen voor de taallessen -starten op 7 maart-  en de beroepsopleiding. De verwachting is dat de opleiding een jaar zal duren.

Werkopdrachten beter begrepen

De schoonmaakwerkgevers en de leerlingen vinden het leren van de Nederlandse taal belangrijk. Een goede communicatie tussen werknemer, werkgever en de opdrachtgever draagt bij aan een plezierige werksfeer en een (sociaal) veilige werkplek, zo vinden zij.

Werkopdrachten worden beter begrepen, net als de vragen en opmerkingen die zijn genoteerd in het logboek door leidinggevende en opdrachtgever. Ook leren de werknemers tijdens de taallessen zelf in een logboek te schrijven, wanneer zij iets belangrijks te vragen of melden hebben.

Beroepsopleiding schoonmaak

Door de taallessen te volgen in combinatie met een beroepsopleiding in de schoonmaak, zullen de betreffende werknemers gemotiveerder zijn en het beroep niet snel verlaten. Zij zullen deskundig zijn, efficiënter werken en een hogere kwaliteit leveren.

De schoonmaakbranche hecht belang aan goed opgeleide werknemers. Zij zijn immers het visitekaartje van ieder schoonmaakbedrijf.

Praktijkopleider schoonmaakbedrijf

De leerlingen leren de werkzaamheden voor het grootste gedeelte in de beroepspraktijk bij het leerbedrijf, de werkgever. De leerlingen worden begeleid door een praktijkopleider van het schoonmaakbedrijf.

Deze praktijkopleider is voor de leerling het vaste aanspreekpunt binnen het leerbedrijf. Hij instrueert vakvaardigheden, zorgt voor een goede en veilige leerplek en begeleidt en coacht de leerling naar een succesvolle afronding van de opleiding.

Assistent Schoonmaker

De mbo-opleiding Assistent Schoonmaker is breed en richt zich niet alleen op het schoonmaken van kantoren. Tijdens de opleiding is er ook aandacht voor andere omgevingen, zoals de gezondheidszorg, hotels, recreatiebungalows en particuliere huishoudens.

Door schoonmaakinstructies te voorzien van tips, aandachtspunten, taken en nieuwe illustraties in vijf omgevingen, krijgt de leerling naast een ruime vakkennis ook een breder perspectief. Tevens wordt aandacht besteed aan ethisch en integer handelen.

De mbo-opleiding Assistent Schoonmaker met extra Nederlandse taalvoorziening, is een waardevolle aanvulling op het bestaande opleidingsaanbod (beroeps- en vakopleidingen) in de schoonmaak.

Informatie: www.ras.nl

Reageren?