NS en Schiphol willen spoedig schoonmaak-cao

Schoonmaak-cao

Schiphol en de NS hebben woensdag de cao-onderhandelaars in de schoonmaaksector opgeroepen haast te maken met een nieuwe cao.

Zij zijn bang dat het met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker wordt een oplossing te vinden voor het conflict. Zij stellen voor dat de bonden en werkgeverskoepel een bemiddelaar in de arm nemen wanneer zij er deze week zelf niet uitkomen. Schoonmakers voeren al 10 weken actie voor een cao waarin onder meer is geregeld dat zij bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald. Ook willen zij dat er een eind komt aan de almaar oplopende werkdruk.

Marsen van respect

Bij diverse bedrijven staken zij en duizenden schoonmakers hebben sinds januari in tal van steden ”marsen van respect” gehouden. Maar het gros van de 150.000 schoonmakers werkt door.

Werkgeverskoepel OSB legde een maand geleden in de cao-onderhandelingen een eindbod op tafel dat FNV Bondgenoten, dat de acties organiseert, meteen als onvoldoende afwees. Vorige week zeiden ook de leden van CNV Vakmensen nee tegen het eindbod. Het CNV doet niet aan de acties mee.

Gesteund

Bondgenoten voelt zich gesteund door de oproep van NS en Schiphol, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Woensdag togen honderden schoonmakers in vier steden naar kantoren van grote schoonmaakbedrijven om ”de bazen op te halen” om weer te gaan onderhandelen. Zij kwamen aanzetten met kamelen. ”Een gepast vervoer voor de schoonmaaksjeiks”, aldus een actievoerder.

OSB vindt het jammer dat de NS en Schiphol voorbijgaan aan het ”baanbrekende cao-bod” dat de werkgevers hebben gedaan. ”OSB heeft tijd nodig om een aantal dingen te verkennen”, aldus de woordvoerster. De koepel wil die tijd nemen en zich niet laten opjagen door de twee grote opdrachtgevers.

Bron: Nu.nl

 

Reacties

4 Reacties op “NS en Schiphol willen spoedig schoonmaak-cao”

 1. wilna de vos15 maart 2012 om 15:23

  wij kennen een bedrijf in Arnhem waarvan enkele personen mee demonstreren, echter deze zitten nog in de proeftijd, van 1 van hen zit de proeftijd erop, van de 2e zijn de 6 maanden om, terwijl het werk bij de klant door andere personen werd opgevangen en de klant met deze invallers tevreden waren. helaas voor de demonstranten, ONTSLAG, kun je beter, bij ziekte, 2 wachtdagen van max. 4.00 uur hebben dan geen werk. wij zouden met ons bedrijf hetzelfde hebben gehandeld als dit bedrijf. fijn he die bonden, wil schiphol en de ns zich met onze cao gaan bemoeien door druk uit te oefenen? wij bemoeien ons toch ook niet met het vliegverkeer en spoor cao. werkdruk bij grote bedrijven kan enorm zijn maar dat is niet in het cao op te lossen, de grote bedrijven zelf moeten de mensen meer tijd geven met het werk, als men niet te laag inschrijft bij de klant dan is dit ook opgelost en krijgen de kleinere bedrijven ook een kans om een mooie schoonmaakklant te scoren voor een normale prijs.

 2. Adriana van Schalken | Payroll Works28 maart 2012 om 21:04

  Ik hoop ook dat ze er zo snel mogelijk uitkomen, het is echt heel vervelend dat dit al zo lang voort duurt. Ik neem aan dat hier updates te vinden zijn als er meer nieuws is?

  Groeten Adriana

  • Inga29 maart 2012 om 08:54

   Zeker weten Adriana! Houd onze website in de gaten voor dagelijks nieuws. Je kunt je ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief, die elke donderdagochtend wordt verstuurd met het nieuws van afgelopen week.

 3. Thijs | 4 minutes2 april 2012 om 12:02

  Het wordt hoog tijd dat die mensen ook een fatsoenlijke CAO krijgen!

Reageren?