Tornador blaast vuil weg

Tornador-Gun

De Tornador, een soort plastic toeter, vernevelt onder hoge druk water en reinigingsmiddel, maar werkt ook zonder water. Het apparaat blaast vuil weg en is vooral geschikt voor vuil op moeilijk bereikbare plaatsen. Vandaar waarschijnlijk zijn populariteit in de auto-industrie.

‘Wat ik nou toch gezien heb, nota bene op een autobeurs in Duitsland! Een soort pistool waarmee je van alles schoon spuit. Kun jij eens uitzoeken hoe dat werkt?’ vroeg een oplettende lezer van dit blad – en op zo’n verzoek ga ik natuurlijk graag in.

Een telefoontje naar een Duitse garagist leverde me de naam op van het apparaat: Tornador. Meer viel daar niet te halen, met mijn beste Duits. Maar even googelen, de moderne variant van goochelen, en de plaatjes en omschrijvingen schieten door beeld, net als het commentaar van gebruikers.

Hogedrukspuit

Samengevat: de Tornador is een hogedrukspuit die water en reinigingsmiddel vernevelt. De spuitmond lijkt wel wat op een vuvuzela, een plastic toeter, met één belangrijk verschil. Binnenin draait een slangetje als een wezenloze rond, waardoor de nevel natuurlijk ook gaat wervelen. Dat verklaart in ieder geval de naam en misschien ook wel de enthousiaste reacties over de werking die zijn te lezen op het wereldwijde web.

Een voorbeeld: ‘Werkt geweldig om vuil uit moeilijk te bereiken plaatsen te verwijderen.’ ‘Het brengt vuil gemakkelijk aan het rollen, een beetje zoals je zand van je stoep afspuit door met een tuinslang te slingeren.’ ‘Het is gewoon leuk om er mee te werken.’ En: ‘Wat juist zo fijn is aan de Tornador, is dat als er vogelpoep aangekoekt zit dat het makkelijker te verwijderen is. Het gevaarlijke aan verwijderen met een doek is dat je krassen kunt veroorzaken.’

Blaast vuil wegWaar blijft het vuil?

Maar waar blijft het vuil dan, vraagt een bezorgde internetgebruiker. Deels in een doekje, en deels in je smoel, is het eerlijke antwoord. Harde oppervlakken moet je namelijk even nawrijven met een microvezeldoek (kijk aan, heb je die ook weer). Daar zal vast een deel van het vuil in gaan zitten.

Maar tapijt, dat niet na te wrijven is, wordt ook schoongespoten. Dat vuil wordt natuurlijk gewoon weggespoten en komt in de lucht. We kennen allemaal de twee behoudswetten van schoonmaak: de wet van behoud van massa en de wet van behoud van ellende. Anders gezegd: vuil verdwijnt slecht en komt vanzelf weer op een nare plek terecht.

Inademen

Ik kan me niet voorstellen dat het vuil dat de lucht ingespoten wordt, allemaal langs de schoonmaker heen gaat. Die ademt er vast een deel van in. Maar eigenlijk maak ik me daar nog niet eens zoveel zorgen om, want van wat zand en stof krijgt niemand de bof.

Maar met het vuil, adem je ook de nevel in die ontstaat door het reinigen. Inclusief reinigingsmiddel. Het meeste is water, natuurlijk, maar je hebt niet veel reinigingsmiddel nodig om behoorlijke effecten te krijgen. Dat is zelfs de bedoeling van reinigingsmiddel: een theelepeltje is genoeg.

Het inademen van een nevel met reinigingsmiddel lijkt me niet zo gezond. Sterker nog, VSR raadt dringend af om hele oppervlakken in te sprayen met een nevel of aerosol, vanwege de gezondheidsaspecten.

Tornador werkt goed op dashboardReinigingsmiddel op enzymbasis

En dan te bedenken dat een Amerikaanse verkoper er een reinigingsmiddel op enzymbasis bijlevert. Dat is niet alleen onzin – enzymen werken te traag om in deze toepassing nut te hebben – enzymen kunnen echt gevaarlijk zijn. Tenminste, als het de verkeerde enzymen zijn, en als er echt wel enzymen in het reinigingsmiddel zitten, natuurlijk. Want onzin verkopen, kan nu eenmaal iedereen.

Weg met de Tornador? Ho even, er zit nog een kind in het badwater. Want je kunt het apparaat ook gewoon met water gebruiken, en dan is er niet zoveel aan de hand.

Ook werkt het ding zonder water als schoon- en droogspuiter. Je hebt hoe dan ook hoge druk nodig, 4 tot 8 bar, en dus een compressor. Dan werkt het goed op dashboard, stuurkolom, en allerlei andere lastig te bereiken plaatsen. Je kunt de druk wat omhoog schroeven als het vuil vaster zit, of wat omlaag als het oppervlak kwetsbaar is, denk aan beeldschermen en toetsenborden en zachte materialen.

Kosten

De kosten vallen wel mee, net iets boven de honderd euro per apparaat – zonder compressor, dat wel. In een garage heeft men meestal wel hogedruklucht, misschien dat het daarom daar al wat meer is ingeburgerd. De verkoopadressen die ik in Nederland kon vinden, zijn dan ook zonder uitzondering aan de autobranche verbonden. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het alleen daar te gebruiken is.

Is het dan beter dan gewoon hoge drukspuiten met lucht? Moeilijk te zeggen, maar ik kan me voorstellen dat de waterdruppeltjes meer impact hebben op vuildeeltjes dan lucht, en wie weet doet de draaiende beweging ook nog wat. Al met al lijkt het me een aardig apparaatje om vuil weg te spuiten uit kleine gaatjes. Voor een klein gaatje in de markt.

www.jama-autoteile.de

Uit: Professioneel Schoonmaken 3, 2012
Tekst: Anton Duisterwinkel, wetenschapsjournalist

Reacties

3 Reacties op “Tornador blaast vuil weg”

 1. Jos Koevoets21 maart 2013 om 07:16

  Beste…ik wil als particulier graag zo een pistool aanschaffen..heb het in een garage gezien….daar stond een auto, met echt waar..smerige bevlekte bekleding…na de behandeling was deze zo goed als nieuw…..nu de vraag, welk product moet erin en welke compressor heb ik hier nodig…ook wat inhoud ketel en luchtdruk betreft….ik hoop, dat u mij kunt helpen…heb al diversen bedrijven gemaild..maar allemaal verschillende antwoorden!!……of hebt u misschien gegevens van de importeur?…….alvast bedankt, Jos.

  • Inga26 maart 2013 om 16:44

   Beste Jos,

   Wij zijn helaas ook niet verder gekomen dan de leverancier in Duitsland (zie webadres onder het artikel).

   Misschien dat ze je daar verder kunnen helpen?

   Succes!

  • Vermeulen Reinigingstechniek BV29 oktober 2013 om 20:59

   U kunt bij Vermeulen Reiniginstechniek BV terecht. Zij zijn exclusief partner voor de nederlandse markt. Indien u vragen heeft, kunt u hen bereiken via Tel. 0316-523142 of verkoop@vermeulenzevenaar.nl

   Met vriendelijke groet,

   Patrick van Almelo

Reageren?