FNV geeft OSB nog een week

FNV Bondgenoten in actie

FNV Bondgenoten geeft de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) nog een week de tijd om een oplossing te vinden in het cao-conflict. Komt die er niet dan sluit de bond geen cao meer af met de koepel.

”Daarna wenden wij ons rechtstreeks tot de opdrachtgevers”, liet vakbondsbestuurder Ron Meyer vandaag weten. Enkele duizenden schoonmakers voeren al 12 weken actie voor een cao waarin onder meer is geregeld dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste ziektedag krijgen doorbetaald.

Schoonmakers willen duidelijkheid

Er zijn wel weer informele gesprekken met OSB, maar een oplossing is er nog niet, aldus Meyer. ”De schoonmakers willen deze week definitief duidelijkheid.”

Afzonderlijk afspraken maken met opdrachtgevers kan wel beteken dat er verschillen komen tussen schoonmakers. ”Uiteindelijk is daarmee niemand gediend”, stelt Meyer.

OSB werkt aan oplossing

De OSB zegt deze week hard te willen werken aan een oplossing, maar stelt ook dat dit ‘hartstikke moeilijk’ is. Volgens de koepel heeft FNV Bondgenoten bij de werkgevers veel krediet verspeeld door de ‘extreme’ manier van onderhandelen. “Het is gewoon drammen wat men doet.”

OSB stelt bovendien dat momenteel ‘een kleine groep’ de schoonmaakbranche nu in gijzeling houdt. Volgens de FNV zouden er duizenden schoonmakers staken, de OSB stelt dat dit slechts om een groep van 600 schoonmakers gaat.

Werkgevers vinden eisen onrealistisch

De werkgevers vinden de eisen onrealistisch omdat die tot onaanvaardbare kostenstijgingen zouden leiden. Het eisenpakket leidt volgens de koepelorganisatie tot een kostenstijging van 12 procent.

OSB heeft in de onderhandelingen 2 procent meer loon geboden plus 1 procent voor overige zaken die de kwaliteit van het werk ten goede komen. Dit zou leiden tot een kostenstijging van 5,7 procent.

Bron: www.nu.nl

Tags:, , , ,

Reageren?