Studie Tork: Helft schoonmakers heeft lichamelijke klachten

Tork - onderzoek ziekteverzuim

Ziekteverlof komt vaker voor onder schoonmaakpersoneel dan in vele andere Europese sectoren. Gemiddeld melden 100.000 schoonmakers zich per dag ziek. Lichamelijke klachten,  zoals rug- en gewrichtspijn zijn een van de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim.

Dit blijkt uit onderzoek van Tork onder schoonmakers in Nederland, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Gisteren tijdens de ISSA/Interclean in de RAI in Amsterdam presenteerde de president van SCA (Sune Lundin) cijfers uit Europees (observatie) onderzoek onder schoonmakers.

Beroepsgebonden spier- en skeletaandoeningen (MSD) – pijn in gewrichten, rug of schouders –  zijn de frequentste problemen waar schoonmaakpersoneel mee te kampen heeft.

De fysieke taken die dit beroep met zich meebrengt, vormen de oorzaak van het probleem. Zo verhoogt dit onder andere het risico op MSD door zware hef-, draag- en draaibewegingen en ook repetitieve bewegingen.

De Nederlandse schoonmaker

Bijna de helft van de Nederlandse schoonmakers (49%) geeft aan wel eens lichamelijke klachten door werk te hebben. Bijna een kwart moet zich minstens een keer per jaar ziek melden door deze klachten.

Een derde van de respondenten zegt tijdens hun werk regelmatig zware voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. En vier op de tien schoonmakers (42%) heeft door het sjouwen wel eens last van de rug.

Arbeidsomstandigheden schoonmaakpersoneel

Frank Westdorp, Product en Market Manager Tork bij SCA Benelux: “Het is hoog tijd dat ook wij, leveranciers van producten en diensten aan de industrie, ons steentje bijdragen om het ziekteverzuim verder terug te dringen en de arbeidsomstandigheden van het schoonmaakpersoneel te verbeteren. Elke dag worden onze producten verzonden, gedragen en opgetild door onze klanten – de schoonmakers. Het is daarom tijd om het werk van de schoonmaker net iets gemakkelijker te maken”.

Verpakkingen

Meer dan de helft van de Nederlandse schoonmakers geeft aan dat hun werk lichter zou worden door eenvoudig te tillen en verplaatsbare verpakkingen. “Hierin kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Wij presenteren daarom een range aan verpakkingen onder de naam ‘ Easy Handling’ die makkelijk te tillen, te vervoeren en op te bergen zijn. Deze verpakkingen zijn ontworpen na observaties van schoonmaakpersoneel in diverse landen”, aldus Westdorp.

Over het onderzoek

Het onderzoek is – in opdracht van Tork – uitgevoerd door Kien Onderzoek door middel van een online vragenlijst onder ruim 170 Nederlandse en Vlaamse professionele en semiprofessionele schoonmakers.

Op de foto, vlnr: Michael Widera (Vice-president Sales & Marketing van SCA), Sune Lundin (President van SCA) en Kristian Grennfelt (Manager Packaging Development & Design Engineering Centre van SCA). Fotograaf: Mickey Richards

Informatie: www.tork.nlwww.sca.com

Reageren?