Terugblik ISSA/Interclean 2012

Schoonmaakmarkt

Schoonmaakmarkt goed initiatief, maar lastig te vinden

Fotogallerij (door Levin den Boer)

De 24e editie van de ISSA/Interclean in Amsterdam RAI was een succes. Een recordaantal van 28.001 bezoekers bezochten de beurs die werd gehouden van 8 tot en met 11 mei.

Dinsdag 8 mei, de eerste dag van de ISSA/Interclean, begon rustig maar nuttig, zo gaven veel standhouders aan. Er was voor veel van hen de hele dag aanloop en de leads waren concreet. ‘Nu al twee keer zoveel als op de eerste dag van de vorige editie’, aldus een van de exposanten.

Wat dit jaar zeker anders was dan andere edities, dat was het weer. Het is traditiegetrouw mooi weer tijdens de ISSA/Interclean, maar dit keer was het fris, bewolkt en soms zelfs regenachtig. Vooral voor de partijen die op het buitenterrein stonden, was dat jammer.

Amsterdam Innovation Award-Ceremony

Michael Braungart key-notespeakerDe organisatie van de ISSA/Interclean Amsterdam Innovation Award zat weer goed in elkaar. Key-notespeaker was Michael Braungart, geestelijk vader van het cradle-to-cradleconcept.

De kern van het cradle-to-cradleprincipe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Zeer actueel in een tijd waarin bedrijven duurzaam ondernemen bovenaan hun prioriteitenlijstje hebben staan.

Braungart schetste echter op humoristische wijze dat sommige bedrijven wel erg optimistisch zijn, zo is volgens hem de term klimaatneutraal een onterecht gebruikte term: ‘om klimaatneutraal te zijn zouden we allemaal moeten stoppen met leven.’

Mag-systeem van Vermop wint

Category Winners Innovation AwardHet Mag System van Vermop Salmon werd daarna uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze Amsterdam Innovation Award. Volgens de jury biedt de Mag System van Vermop een volledig nieuwe manier om de wisovertrekken aan de mophouder te bevestigen.

In een bedrijfstak die zich stapsgewijs ontwikkelt zonder revolutionaire doorbraken, vertegenwoordigt het systeem een relatief simpele stap voorwaarts voor een hulpmiddel dat dagelijks wordt gebruikt.

De jury was onder de indruk van het gebruiksgemak, de hygiënische touch-freebediening, de flexibiliteit en het intuïtieve en ergonomische ontwerp. Doordat de Mag-houder met verschillende moptypes kan worden gebruikt, biedt het systeem een praktische oplossing voor de schoonmaakwerkzaamheden van deze tijd waarin resultaten centraal staan – het is de beste mop voor elke klus, een praktische en probleemloze oplossing.

Duurzaamheid grote rol

De voorzitter van de Amsterdam Innovation Award, Michelle Marshall, geeft aan dat uit nagenoeg alle 71 inschrijvingen van dit jaar blijkt dat fabrikanten zorgvuldiger nadenken over de oplossingen die ze ontwikkelen; of ze voldoen aan de behoeften van hun klanten en of er mogelijkheden zijn voor oplossingen-op-maat.

Het toenemend gebruik van webbased-oplossingen is een positief signaal – iets waar de schoonmaakindustrie tot op heden maar mondjesmaat in voorzag. Bij alle inschrijvingen van nieuwe producten voor de Amsterdam Innovation Award van dit jaar blijkt duurzaamheid een grote rol te spelen. Dit geeft aan hoe stevig deze waarden inmiddels in de gehele bedrijfstak zijn verankerd.

Categoriewinnaars Innovation Award

Kärcher

De Kärcher B 80 W werd winnaar in de categorie Machines, accessoires en componenten. Deze 80-liter handgeleide schrob-/zuigmachine is geschikt voor oppervlakken van 1500 tot 3000 vierkante meter. Eenvoud en tijdbesparing zijn de belangrijkste criteria voor gebruikers bij de aanschaf van een dergelijke machine, en de B 80 W voldoet aan deze vereisten.

De juryleden zijn ook onder de indruk van het intelligente RFID-sleutel systeem. Het systeem kent drie verschillende sleutels met verschillende rechten – een voor de gebruiker, een voor de supervisor/facility manager en een voor de onderhoudsmonteur.

Alpheios

Alpheios werd winnaar in de categorie Reinigingsbeheer en Trainingsoplossingen. De Infectiepreventiemonitor (IPM) biedt ziekenhuizen en andere zorginstellingen praktisch inzicht in hoe ze omgaan met protocollen voor infectiepreventie en hoe ze het risico van (kruis)besmetting in hun gebouwen kunnen voorkomen.

Onafhankelijke hygiënisten voeren inspecties uit met de IPM-app op een iPad. Vervolgens leveren ze een volledig rapport met adviezen voor performanceverbetering. Het systeem gaat daarin veel verder dan alleen hygiëne en schoonmaak, maar kijkt ook naar verzorging van patiënten, wondverzorging, gebouwsituatie, medicatie en omgang met maaltijden/voedsel.

Het systeem is gebaseerd op modules zodat gebruikers zelf kunnen bepalen welke terreinen moeten worden gecontroleerd en in welke mate.

De juryleden zijn van mening dat Alpheios een belangrijk terrein van moderne hygiënepraktijken aanpakt met de ontwikkeling van hun IPM. Ook de bezoekers waren het meest over deze innovatie te spreken, want zij kozen met een grote meerderheid van stemmen (ruim dertig procent) IPM als de winnaar.

Donatie Amref Flying Doctors

De Amsterdam Innovation Award steunt de African Medical & Research Foundation (AMREF) Flying Doctors. Al het inschrijfgeld dat is betaald door exposanten, een totaalbedrag van niet minder dan  10.650 euro, wordt gedoneerd aan het Amref project in Kajiado, Kenia. Het doel van dit project is het beschikbaar maken van sanitaire en watervoorzieningen voor de gemeenschap.

Nederlandse seminars

Het congres van OSB en Pianoo ‘Goed inkopen, een schone zaak’ was goed bezocht, al kwam het gros van de bezoekers uit de hoek van de intermediairs en schoonmaakbedrijven en niet van de overheid.

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft inkopers aan het denken gezet, geen prijsvechters meer, maar aandacht voor werkdruk. Kwaliteit en een sociaal plan zijn zwaarder gaan wegen in aanbestedingen.

Ook wordt gestreefd naar langere contractduur (maximaal acht jaar). Schoonmaakbedrijven krijgen meer kans zich te onderscheiden, waardoor het gunningsaspect weer een rol gaat spelen. ‘Aanbesteden wordt weer leuk’, aldus commercieel directeur Jos Wortelboer van schoonmaakbedrijf Hectas.

Schoon = gezond

Minicongres Schoon = GezondWoensdag was het minicongres ‘Schoon = gezond’ waar duidelijk werd hoe belangrijk schoonmaak is, zeker in de gezondheidszorg. Er is helaas nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar experts beweren dat goed schoonmaken mensenlevens kan redden.

Hoogleraar Annelies van Bronswijk, betrokken bij de GezondGebouw-monitor van OSB, benadrukte dat ‘schoon’ nu nog ‘schoongemaakt’ betekent, maar dat ‘schoon’ moet zijn ‘gezond’. Een oppervlak is niet per definitie schoon – in de zin van gezond – als dit oppervlak met een doekje is afgenomen. Het is schoon als de leefomgeving van micro-organismen die allergieën of infecties kunnen veroorzaken, wordt weggenomen.

OSB voert op dit moment pilots uit op basisscholen om deze andere visie op schoonmaken in de praktijk te brengen. In het artikel ‘Gebouw Gezondheidsmonitor voor basischolen’  schreven wij al over dit project en wij blijven dit project volgen.

Schoonmaakmarkt

SchoonmaakmarktOp woensdag 9 mei vond de Schoonmaakmarkt plaats, het Nederlandse netwerkevenement voor één dag. 22 partijen waren vertegenwoordig, waaronder een groot aantal leveranciers en distributeurs zoals Hijman, Piecom, Boma en Dirksen. Maar ook branchepartijen als OSB en VSR waren vertegenwoordigd, net als ISS Facility Services.

Er klonken wisselende geluiden. De organisatie was goed. Het zag er verzorgd uit en zowel bezoekers als standhouders werden voorzien van hapjes en drankjes. Er werd her en der wel wat gemopperd over de vindbaarheid van de Europafoyer. ‘Het zit niet in de loop’, ‘We zitten weggestopt’, ‘Mensen kunnen het niet vinden’.

Dit bleek ook na afloop van het minicongres ‘Schoon = Gezond’, waarna een deel van de bezoekers de lunch bijna misliep omdat de locatie van de Schoonmaakmarkt niet duidelijk stond aangegeven. Toch was het tijdens de lunch gezellig druk, en bleef een deel na afloop om te netwerken en voor de borrel.

Handen drogen

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft onderzoek laten uitvoeren naar het belang van het wassen en vooral het drogen van de handen en het zoeken naar de meest hygiënische methode daarvoor.

Jacco Vonhof (r) en Thea DahaDe resultaten van het onderzoek werden tijdens het minicongres ‘Schoon = Gezond’ op de ISSA/Interclean door VSR-voorzitter Jacco Vonhof overhandigd aan Thea Daha van de Werkgroep Infectie Preventie.

Het VSR-literatuuronderzoek wijst uit dat papier de handen zeer behoorlijk droogt, ook al drogen veel toiletbezoekers hun handen korter dan wenselijk is. Textiel is een redelijk alternatief voor papier als het na ieder gebruik gewassen wordt.

Aanleiding was de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 en in 2010. Een van de mogelijke manieren van besmetting was contact met vieze handen. Dat kun je voorkomen door de handen goed te wassen omdat je daarmee de overdracht van mogelijke ziekteverwekkende micro-organismen beperkt. Blijft de hand daarna nat, dan bevordert dat juist de overdracht van micro-organismen van en naar oppervlak en andere handen, en komt men van de regen in de drup.

Onderzoek ziekteverlof

SCA-Tork onderzocht ziekteverzuimSCA/Tork presenteerde tijdens de beurs de resultaten van een onderzoek naar ziekteverlof. Ziekteverlof komt vaker voor onder schoonmaakpersoneel voor dan in vele andere Europese sectoren. Gemiddeld melden 100.000 schoonmakers zich per dag ziek. Lichamelijke klachten,  zoals rug- en gewrichtspijn zijn een van de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim.

Beroepsgebonden spier- en skeletaandoeningen (MSD) – pijn in gewrichten, rug of schouders –  zijn de frequentste problemen waar schoonmaakpersoneel mee te kampen heeft. De fysieke taken die dit beroep met zich meebrengt, vormen de oorzaak van het probleem. Zo verhoogt dit onder andere het risico op MSD door zware hef-, draag- en draaibewegingen en ook repetitieve bewegingen.
Op de foto, vlnr: Michael Widera (Vice-president Sales & Marketing van SCA), Sune Lundin (President van SCA) en Kristian Grennfelt (Manager Packaging Development & Design Engineering Centre van SCA). Fotograaf: Mickey Richards

Schoonmaakproducten

Traditioneel presenteren fabrikanten tijdens de ISSA/Interclean hun nieuwe producten. Een zeer kleine greep uit het overweldigende aanbod:

Werner & Mertz, producent van Tana Professional pakte tijdens de ISSA/Interclean uit met een ecologisch wasmiddelengamma voor professioneel gebruik. Het nieuwe green care wasmiddelengamma van Tana Professional stond centraal. Alle producten van green care bestaan uit hernieuwbare en plantaardige stoffen wat voor een snelle en volledige biologische afbreekbaarheid zorgt.

Dat geldt ook voor de nieuwste wasmiddelen in het gamma: green care Activ bi-compact (specifiek geschikt voor witte linnenwas), green care Activ tabs (hoge prestatie, zijn enorm snel oplosbaar en geuren lekker fris) en green care Soft natura (de eerste ecologische wasverzachter op de markt van professionele gebruikers).

De Hot Aqua Blaster Colorado van Waterkracht maakte ook zijn opwachting. Het is de nieuwste hogedrukreiniger van Waterkracht. Met de Colorado ontwikkelde Waterkracht, als specialist in hogedruk reinigingstechniek, alweer een derde generatie in de Hot Aqua Blaster-serie.

‘Wij zijn enorm trots dat wij deze revolutionaire krachtpatser op ISSA/INTERCLEAN mogen presenteren. Deze hogedrukreiniger reinigt beter, maar is ook milieuvriendelijker’, aldus Gerhard Gilbers van Waterkracht.

De Hot Aqua Blaster Colorado is gebaseerd op de gepatenteerde Kokend Heetwater Techniek van Waterkracht, die professionele reiniging zonder chemische middelen en met geringe C02-uitstoot mogelijk maakt.

Met de introductie van handdoekrollen van 100 procent bio-katoen bevestigt CWS opnieuw een innovatieve aanbieder te zijn van milieuvriendelijke oplossingen in de sanitaire hygiënebranche. De organisatie waar deze katoen wordt verwerkt  is gecertificeerd conform de wereldwijde standaard van de Global Organic Textile Standard (GOTS). De testfase van het bio-katoen wordt in Nederland opgestart, waarna de bevindingen van de geselecteerde gebruikers worden beoordeeld.

Beursmanager Rob den Hertog

De organisatie van de Amsterdam ISSA/Interclean 2012 kijkt terug op een succesvol evenement, dat van belang was voor de schoonmaakindustrie. De beurs was nog meer internationaal en divers dan voorgaande edities en was de grootste show van de afgelopen 24 keer. Dit blijkt ook uit het record aantal bezoekers: 28.001 bezoekers in 2012 ten opzichte van 23.415 bezoekers in 2010.

Volgens beursmanager Rob den Hertog, maakten de kwaliteit en kwantiteit van de bezoekers het tot een bruisende en drukke vier dagen en spreken standhouders over goede zakelijke kansen. Het aantal standhouders was dit jaar 669, ten opzichte van 651 in 2010. De 25e, en daarmee jubileumeditie, van de Amsterdam ISSA/Interclean wordt gehouden van 6 tot en met 9 mei in 2014.

www.vermop.nl
www.karcher.nl
www.alpheios.nl
www.wmprof.com
www.nl.cws.com
www.waterkracht.nl
www.tork.nl
www.vsr-org.nl
www.osb.nl
www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl

Informatie: www.issainterclean.com

Fotografie: Levin den Boer (www.persfoto.nu), NFP Photography (www.nfpphotography.nl)

Reageren?