Koos Stuyvers: Zoek de verschillen

Professioneel Schoonmaken 4, 2012

Wij hadden als (oude) AWOG in 1995 al overleg met de arbeidsinspectie over het aanpakken van concurrentie op arbeidsomstandigheden. Toen een inspecteur mij in zo’n overleg vroeg hoe hij kon zien of een glazenwasser malafide of bonafide was, vroeg ik mij af wat wij als branche niet goed hadden gedaan.

Vanaf dat moment heb ik met mijn bestuur afgesproken dat wij als AWOG alles uit de kast zullen halen om dit duidelijk te maken. Soms duren maatregelen langer dan gewenst, maar wil je draagvlak krijgen dan gaan zaken nu eenmaal soms zeer traag.

Invulling aan Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Inmiddels zijn velen al op de hoogte van de verschillen die er zijn tussen ongeorganiseerde particuliere en business-to-businessglazenwassers. Binnenkort is een door AWOG geschreven document klaar. Dit document beoogt invulling te geven aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, met de expliciete uitleg over het specialisme glasbewassing. Hierna zal breed gecommuniceerd worden met de OSB-leden, HBA en de media zodat je wel van een andere planeet moet komen wil je het verschil tussen goed en ‘kwaad’ niet zien.

Overigens zijn niet alle ongeorganiseerde glazenwassers malafide, zo erg is het gelukkig ook weer niet. Maar het was wel nodig om duidelijkheid te geven.

Keurmerk op basis van NEN 4400

Een waardige collega is ook een glazenwassersbedrijf(je) dat geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, dat op zijn nette bedrijfsauto een bedrijfsnaam heeft staan, dat met gekeurde materialen of hoogwerkers werkt en waarvan de glazenwassers beschikken over de specifieke vakdiploma’s. Een bedrijf waarvan de medewerkers een loonstrook ontvangen, dat facturen stuurt die aan de regels voldoen, dat de Arbowet en de HBA-gedragscode respecteert, dat de sociale lasten en belastingen op tijd betaalt en waarvan de medewerkers zich netjes gedragen.

Omdat niet alle ongeorganiseerde bedrijven in dit waardige profiel passen, hebben de OSB-leden gekozen voor een Keurmerk op basis van NEN 4400. Kan misschien iets meer kosten, maar dit garandeert de opdrachtgever dat hij gevrijwaard is van alle malafide en minder bonafide zaken. Opdrachtgevers die OSB-leden kiezen, werken met de specialist onder de specialisten en zijn van alle zorgen rondom glasbewassing af! Dit wilde ik even kwijt.

Koos Stuyvers
Voorzitter OSB-segment AWOG

Reageren?