Forbo zoekt samenwerking met schoonmaakbedrijven

Topshield2 van Forbo

Op donderdag 19 april organiseerde Forbo Flooring, fabrikant van linoleum onder de merknaam Marmoleum, op de fabriek in Assendelft voor een select gezelschap een eerste introductie van de nieuwe afwerklaag Topshield2.

Forbo begon in 1899 met de productie van linoleum of Marmoleum. Omdat het oppervlak van Marmoleum niet gesloten is en er dus snel vervuiling kan optreden werd vanaf 1918 op het Marmoleum een beschermlaag aangebracht van verwarmde Carnaubawas. Deze beschermlaag moest worden onderhouden met een vloeibare terpentinewas die opgebouwd was uit paraffinewas, bijenwas en Carnaubawas.

Watergedragen polymeren

Deze was is aangebracht tot 1977. Omdat hij vuilaantrekkend was, is Forbo in dat jaar overgegaan op watergedragen polymeren. Deze dispersielakken werden in twee lagen opgebracht; als primer en een watergedragen acrylaatlak als toplaag. De dikte van de lagen was net voldoende om het linoleum te beschermen gedurende de bouwperiode.

Vanaf 1980 paste de fabrikant een easy-to-clean-coating toe. Die ook weer uit een primer bestond, die het oppervlak egaliseerde en voor hechting zorgde voor de tweede laag, de aflaklaag. De totale dikte van deze lagen bedroeg 10 micrometer. Het voordeel van deze coating was dat de kleuren er beter uitzagen, het oppervlak beter beschermd was en de gebruikseigenschappen verbeterden. Echter hakstrepen bleven het oppervlak verstoren.

Topshield

Daarom bracht Forbo vanaf 2005 een verbeterde afwerklaag aan; Topshield. Ook Topshield bestaat uit twee lagen. De primer wordt door verhitting en behandeling met UV-licht zodanig gepolimeriseerd dat hij niet meer verwijderbaar is. Hier bovenop kwam een verwijderbare laag die alleen met warmte werd uitgehard.

Deze Topshield laag bleek echter niet voldoende te zijn voor de gezondheidssector. Het toenemende gebruik van alcohol als desinfectiemiddel en het morsen daarvan op de linoleumvloeren loste de bovenste laag op.

Alcoholbestendig

Daarom komt het bedrijf nu met een aangepaste afwerklaag die wel alcoholbestendig is. Dit noemt men Topshield2. Zowel de primerlaag als de afwerklaag worden zowel thermisch als met UV-licht uitgehard. De basislaag is niet te verwijderen. De afwerklaag is corrigeerbaar en kan verwijderd worden. Hij bestaat uit een gemodificeerde, met PU versterkte, acrylaat polymeer, die beter bestand is tegen krassen, hakstrepen, vlekvorming en vervuiling.

Voor extreme vlekveroorzakers zoals rode jodium heeft Topshield2 ook verbeterde eigenschappen, maar dit is toch niet volledig te verwijderen. Uit onafhankelijke onderzoeken heeft Topshield2, volgens Forbo, ook bacteriostatische eigenschappen, ook tegen de MRSA-bacterie. Topshield2 wordt tijdens het fabricageproces van Marmoleum met walsen opgebracht en heeft betere beschermende eigenschappen dan een naderhand aangebrachte polymeerbescherming.

Onderhoud marmoleum

De gemiddelde geschatte levensduur of gebruiksduur van Marmoleum is 22,5 jaar. Dit zou betekenen dat schoonmaakbedrijven in de praktijk geconfronteerd worden met Marmoleum van Forbo waarvan een gedeelte is behandeld met een afwerklaag die met een chemische stripper volledig is te verwijderen en latere versies waarvan de afwerklaag gedeeltelijk is te verwijderen.

Elke vloer heeft onderhoud nodig, want als er vuil opzit moet dat worden verwijderd. De schoonmaker moet dan wel de verschillen in afwerklaag kunnen onderscheiden en daar is vakbekwaamheid voor nodig. Daarom zoekt de fabrikant nu de dialoog met de schoonmaakbedrijven om gezamenlijk tot een goed onderhoudsplan te komen. Het onderhoudsplan voor de nieuwe beschermlaag Topshield2 moet tijdens deze dialoog gestalte krijgen.

Introductie Topshield2

Vanaf januari 2013 zal de algehele introductie van Topshield2 gaan plaats vinden. Nu al worden de zorginstellingen geïnformeerd, omdat daar het probleem van aantasting van de afwerklaag door desinfectieproducten het eerst moet worden aangepakt.

Voor alle betrokkenen levert de Topshield2 afwerklaag voordeel op. Het voordeel voor Forbo is dat zij een vloer leveren die vanaf het begin gebruiksklaar is en geen directe onderhoudsbehandeling met polymeren nodig heeft. Elke onderhoudslaag die naderhand wordt opgebracht vermindert volgens het bedrijf de effectiviteit van Topshield2 omdat deze lagen zachter zijn en minder productspecifiek.

Dialoog schoonmaakbedrijven

De gebruiker krijgt een linoleum vloer die langer mooi blijft, gebruiksvriendelijker en onderhoudsvriendelijker is.

Voor schoonmaakbedrijven zou het makkelijker moeten worden om de vloer te onderhouden en die krijgen dus meer eer van hun werk. Het milieu wordt gespaard omdat het schoonmaakonderhoud kan worden uitgevoerd met reinigingsproducten die het milieu minder belasten.

Het is verheugend voor de schoonmaakbedrijfstak dat Forbo een nauwere samenwerking zoekt. In het verleden was men hiervoor minder toegankelijk, omdat men zelf onderhoudsproducten leverde voor Marmoleum.

Door nu de dialoog te starten met alle marktpartijen wil de fabrikant tot een uniform onderhoudsschema komen, zonder zich te binden aan bepaalde merken of bedrijven en zonder zelf onderhoudsproducten voor te schrijven. Hierdoor krijgt de eindgebruiker meer resultaat van zijn investering. Door de dialoog wordt de kennis over het onderhoud van linoleum vloeren voor alle marktpartijen vergroot, en hoopt het bedrijf haar marktpositie te verstevigen.

www.forbo.nl

Uit: Professioneel Schoonmaken 5, 2012

Tekst: Piet Reyneveld

Reageren?