Schoonmakers Tytsjerksteradeel naar gemeenteraadsvergadering

Jan Kampherbeek, vakbondsbestuurder CNV

De met ontslag bedreigde schoonmakers bij de gemeente Tytsjerksteradeel gaan donderdagavond naar de gemeenteraadsvergadering in Burgum, om aandacht te vragen voor hun situatie. “Ze maken gebruik van hun inspreekrecht”, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek, die op de bres is gesprongen voor de schoonmakers. “Ik hoop dat de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en deze mensen niet in de kou laat staan.”

De gemeente Tytsjerksteradeel wil per 1 oktober 2012 de schoonmaak uitbesteden aan Caparis (sociale werkvoorziening). Die beslissing heeft grote gevolgen voor zes schoonmakers en cateringmedewerkers, die nu nog in dienst zijn bij schoonmaakbedrijf Hago. Zij raken vrijwel zeker hun baan kwijt.

Schoonmakers

“Wij hebben hierover een brief gestuurd naar de gemeente”, zegt Kampherbeek. “In de media is er ook aandacht geweest voor deze zaak. Vervolgens heeft de gemeente ons – ook per brief – laten weten dat zij zich zullen inspannen voor de schoonmakers. Wij willen nu graag weten wat dat concreet inhoudt. Want daar hebben we nog geen enkel zicht op gekregen. De gemeente moet haar belofte wel nakomen.”

Geleidelijke overgang is socialer

Het onderwerp staat morgen op de agenda van de gemeenteraad, maar volgens Kampherbeek dreigt het een hamerstuk te worden. “Dat mag niet gebeuren. Daarom maken de schoonmakers nu gebruik van hun inspreekrecht.

“Wij willen dat de gemeenteraad echt zijn verantwoordelijkheid neemt voor deze groep mensen, die al jaren het gemeentehuis schoonmaken. Volgens ons kan het anders en socialer. Bijvoorbeeld door de schoonmakers voorlopig gewoon in dienst te houden. Zodra er plekken vrijkomen, kunnen die dan worden ingevuld door mensen van Caparis. Op die manier is er een geleidelijke overgang en kunnen de mensen van Caparis professionele begeleiding krijgen en in het schoonmaakwerk groeien. Dat is veel beter. Bovendien is er dan ook aandacht voor behoud van de kwaliteit van het schoonmaakwerk.”

De schoonmakers zullen donderdagavond tijdens de gemeenteraad zelf het woord voeren. Kampherbeek: “Ik hoop dat de gemeenteraad echt naar hen luistert.”

Bron: CNV, www.cnvvakmensen.nl

Reageren?