Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt op werkbezoek bij SVS

Paul Ulenbelt (SP)

Tweede Kamer-lid van de SP, Paul Ulenbelt, bezocht gisteren het SVS specialistisch opleidingscentrum in Arnhem. OSB (Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten) had hem uitgenodigd om het beroep glazenwasser en het grote aantal werkmethoden in de praktijk te ervaren.

OSB en Paul Ulenbelt zijn in gesprek over de inzet van zzp’ers in de glazenwassersbranche. OSB heeft met name aandacht gevraagd voor gelijke arbeidsomstandigheden voor werknemers en zzp’ers. Het gaat hierbij vooral om de fysieke belasting van de verschillende werkmethoden.

Gelijke regels glazenwassersbranche

Gelijke regels op het gebied van fysieke belasting voorkomt oneerlijke concurrentie. Door gelijke regels kan de gezondheid van werknemers en zzp’ers beschermd worden. In de praktijk worden de regels voor bijvoorbeeld de wassteelmethode veel te ruim geïnterpreteerd.  Dit zijn wassttelen waarmee vanaf de begane grond, ramen op (grote) hoogte kunnen worden gewasssen.

Gezondheidsrisico’s wasstelen aanzienlijk

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de gezondheidsrisico’s van wasstelen aanzienlijk zijn. De extreme belasting geeft door het achterover buigen van het hoofd een groot risico op gezondheidsklachten voor nek, armen, schouders en rug.

Paul Ulenbelt heeft toegezegd vragen te stellen aan Minister Kamp in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over dit onderwerp.

Informatie: www.osb.nl, www.svs-opleidingen.nl

Reageren?