Ron Meyer: De Familie

Professioneel Schoonmaken 5, 2012

Na zestien weken resulteerde een indrukwekkende opstand van drieduizend schoonmakers in een bijzonder akkoord.

Leuk die veelbesproken loonsverhoging van in totaal 4,85 procent. Mooi die afspraken over werkdruk, vakopleidingen en Nederlandse taal. Geweldig dat unieke akkoord over uitzendkrachten.

Maar wie zich een reünie voorstelt in het jaar 2022 en de daar aanwezige stakers vraagt naar hún grootste succes, zou zomaar eens een ander antwoord kunnen krijgen. Vrijwel iedere staker sprak de afgelopen weken over trots, over familiegevoel, over respect. Zo zei John, eeén van hen: ‘Vroeger zei ik op verjaardagsfeestjes altijd dat ik bij Nedtrain werkte, maar nu antwoord ik trots dat ik schoonmaker ben’.

Afsluitende bijeenkomst van de stakers

Tijdens de afsluitende bijeenkomst van de stakers was er debat, ruimte voor kritiek en een stemming waarbij volgens Radio 1 maar liefst 98 procent van de stakers zich positief uitliet over het resultaat. En er waren dikke tranen van geluk, en vooral van een jammerlijk gevoel van afscheid. Afscheid van het gevoel ergens bij te horen en er samen sterker van te worden. Trots waren ze, machtig hadden ze zich gevoeld. Dat was pas écht ónbetaalbaar.

Alleen de diehard cynici zullen nu denken dat een dergelijk gevoel de nostalgie van een historische staking is. ‘Sociale eenheid!’ roepen de realisten. Het legioen van de stakers vormde een sociale eenheid. Eentje die mensen aan zich bond en respect afdwong. Een legioen waarin schoonmakers, studenten, hoogleraren, verpleegkundigen, journalisten en in de perceptie van sommigen zélfs ‘totaal onverwacht’ Jort Kelder met elkaar samenwerkten.

Behouden van die sociale eenheid

De grootste uitdaging is het behouden van die sociale eenheid. Zie het een als familie. Als de vader en moeder hun kinderen verwaarlozen, is opstandigheid van het kroost in de pubertijd slechts het begin.

Laten we er geen doekjes om winden. De schoonmaakfamilie is een problematische familie. De ouders hadden tot voor kort nauwelijks aandacht voor hun kinderen. Financiële problemen! Wat hulp van peetooms en peettantes heeft ertoe geleid dat ze nu in ieder geval zeggen en schrijven dat hun kinderen op de eerste plaats komen. De peetooms en peettantes zullen de kinderen sterker blijven maken. Met de kinderen komt het vroeg of laat wel goed. De echte bezorgdheid zou zich op de ouders moeten richten. Alleen als zij echt gaan doen wat ze zeggen, zal hun familie overleven…

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl
Twitter: @MeyerRon

Reacties

Één reactie op “Ron Meyer: De Familie”

  1. Edward Essenberg2 juli 2012 om 13:50

    De Familie? Zullen we meteen een afspraak maken waar jij Ron over 10 jaar werkt? En of je in de voetsporen van je voorgangers treedt en straks ook allerlei bestuursfuncties bekleed?

    Ofwel dan ook een FNV/PVDA Sjeik wordt die zijn zakken vult!

    Ps. kun je even regelen voor de schoonmaakbedrijven dat het kwartje van Kok teruggaat naar de burger waaronder de schoonmaak familie? Moet lukken! Even een belletje naar Kok. Die zit vast ergens te genieten van een uitgebreide lunch in een of andere boardroom!

Reageren?