Novon reageert op negatieve berichtgeving CNV

Landalpark Landgoed 't Loo

‘Huisje schoonmaken in 48 minuten? Onmogelijk!’, kopte een persbericht van CNV vakmensen gisteren. Aanleiding voor het bericht is een werkbezoek, dat CNV-bestuurder Willem Kruithof eerder deze week bracht aan Landalpark Landgoed ‘t Loo in Oldebroek. Hij liep mee met medewerkers van Novon Schoonmaak.

CNV Vakmensen onderzoekt de komende maanden hoe schoonmakers op vakantieparken hun werk moeten doen. En of ze volgens de cao betaald krijgen.

Kruithof: ‘Ik liep een dagje mee met de schoonmakers. En ben daar echt van geschrokken. De schoonmakers krijgen 48 minuten de tijd om een huisje schoon te maken. Dat is echt onmogelijk. Dat is veel te weinig tijd om kwalitatief goed werk af te kunnen leveren.’

Per huisje betaald

Wat Kruithof vooral opmerkelijk vindt, is dat de schoonmakers op ‘t Loo – die in dienst zijn bij schoonmaakbedrijf Novon – per bungalow krijgen uitbetaald. ‘Dus voor vier huisjes krijgen ze 4 x 48 minuten uitbetaald. De tijd die ze nodig hebben om hun schoonmaakspullen te pakken en naar de bungalow te fietsen, krijgen ze niet uitbetaald.

‘Dat geldt ook voor de fietstijd naar een volgende bungalow. En als na een controle blijkt dat de schoonmaak niet goed is uitgevoerd – wat geen verrassing is als je daar maar zo weinig tijd voor hebt – dan kunnen ze dat alsnog in hun eigen tijd doen. Dit is ouderwets stukloon en zonder meer in strijd met de cao.’

Navordering

Kruithof gaat de situatie aankaarten bij schoonmaakbedrijf Novon, waar de schoonmakers in dienst zijn. ‘We zoeken nu ook uit waar de schoonmakers nog recht op hebben. Er komt zeker een navordering.’

Situatie op andere vakantieparken

De situatie op het Landal-park is voor CNV Vakmensen aanleiding om de komende maanden te onderzoeken hoe de situatie bij schoonmakers op andere vakantieparken is. Kruithof: ‘We weten dat het vaker voorkomt dat schoonmakers per bungalow krijgen uitbetaald. We willen nu ook graag weten wáár.’ (Bron: CNV)

Novon reageert: ‘Onze schoonmaakmedewerkers krijgen gewoon per uur betaald’

De redactie van Professioneel Schoonmaken was benieuwd naar de kant van het verhaal van Novon Schoonmaak en nam contact op met eigenaar en directeur Jacco Vonhof.

Feitelijk onjuist

Vonhof noemt de beweringen van Kruithof ‘feitelijk onjuist’, en heeft een nare bijsmaak aan het bezoek en de berichtgeving over gehouden, zo vertelt hij ons. ‘Sinds anderhalf jaar zijn wij actief met op de markt van vakantieparken. Dit vergt een andere manier van schoonmaken dan het reguliere schoonmaakwerk, en we zijn bezig daar ervaring in op te doen. Sinds enkele maanden maken wij de bungalows van Landalpark Landgoed ’t Loo schoon’, legt Vonhof uit.

‘We hebben daar sindsdien alle materialen vervangen, elektrische auto’s aangeschaft voor het rondbrengen van het linnengoed en de lunchplek aangepast. We hebben er al veel geïnvesteerd.’

Dialoog met de vakbond

‘Enige tijd geleden kregen we het verzoek van iemand van CNV om een dag mee te lopen’, gaat Vonhof verder. ‘Dat vinden wij prima. Ik vind het goed als medewerkers lid zijn van een vakbond, dat is goed voor de dialoog tussen ons en de bond. Dus wij hebben gezegd: “Is goed, kom maar langs, loop maar mee.”

‘Meneer Kruithof is door de medewerkers ontvangen, heeft meegelopen en had alle tijd om vragen te stellen. Daar was niemand van het management bij, in de verwachting dat hij zijn bevindingen en zijn mening daarover met ons zou delen. Maar in plaats daarvan zet hij het op zijn blog en lanceert hij zonder ruggespraak een persbericht. Wij konden daar niet inhoudelijk op reageren.

‘Deze manier van handelen staat mij tegen. Zo zitten wij niet in de wedstrijd. Deze meneer maakt voor het eerst van zijn leven één bungalow schoon en vindt dat een zware taak. Blijkt maar weer dat schoonmaken een vak is. Onze medewerkers worden daarom ook getraind en opgeleid. Schoonmaken is inderdaad arbeidsintensief.’

Stukloon is verboden

Het meest nog stoort het Vonhof dat Kruithof in zijn persbericht beweert dat de Novon-medewerkers stukloon zouden krijgen: ‘In de berichtgeving van CNV staat dat onze medewerkers op het park worden betaald per bungalow, stukloon dus. Dit is verboden en wij doen dat ook niet.

‘Onze schoonmaakmedewerkers krijgen gewoon per uur betaald. Sterker nog: Als zij sneller klaar zijn met een bungalow, krijgen zij niet minder uitbetaald. Hebben zij daarentegen meer tijd nodig vanwege extra vervuiling of extra linnenservice, dan krijgen zij ook meer betaald, voor de extra tijd die ze hebben gewerkt.

Volgens cao

‘Dat medewerkers of meneer Kruithof het aantal benodigde uren terugrekenen naar een gemiddelde tijd die een medewerker per huisje nodig heeft, dat is logisch. Dat doen we allemaal. Als je een zak appels koopt voor vijf euro met daarin vijf appels, dan reken je ook terug dat je per appel één euro betaalt; terwijl niet elke appel even groot is. Je kunt altijd alles terugrekenen op eenheden. Zo rekenen mensen. Maar zo zetten wij er niet op in. Onze medewerkers worden gewoon volgens de cao – dus per uur – betaald.

‘CNV lijkt alleen te willen scoren’

‘Wij hechten waarde aan onze mensen, wij staan altijd open voor dialoog en we begrijpen dan ook niet dat deze meneer een verzoek doet om mee te lopen en dan zijn bevindingen niet aan ons terugkoppelt voordat hij de pers zoekt. Waarom doet hij dit? Het lijkt erop dat hij op zoek is naar een onderwerp om mee te scoren. Hij heeft iets gevonden om te framen.

‘Dat niet alles perfect is – dat kan; daar kunnen we op aangesproken worden. We zijn niet beter dan anderen, misschien gaat niet alles goed, maar er is altijd ruimte voor dialoog. Ik heb belang bij de vakbond, daar heb ik helemaal geen moeite mee. Ook niet als medewerkers ergens ontevreden over zijn. Ik vind het ook niet erg dat er negatieve berichtgeving in de pers is. Bij positieve berichtgeving ben ik er ook graag bij. Maar deze meneer is niet op zoek naar een goede relatie met mij, maar naar ruchtbaarheid.’

Informatie: www.cnvvakmensen.nl, www.novon.nl

 

Reacties

Één reactie op “Novon reageert op negatieve berichtgeving CNV”

  1. Sabine Aalbers12 juli 2012 om 15:55

    Het bericht van de CNV gisteren – op twitter gepost door Hago – irriteerde mij. Niet wetend welk schoonmaakbedrijf hier achter zat. Novon lijkt mij dan ook niet het schoonmaakbedrijf dat werknemers niet conform de CAO zou uitbetalen.
    Wanneer je – in mijn voorbeeld CAO 2012-2013 – per dag 4 uur werkt, 4 huisjes schoon maakt en daarvoor € 42,80 per dag krijgt betaald. Dan kun je natuurlijk altijd stellen dat je € 10,70 per huisje krijgt betaald. Maar dit is natuurlijk niet altijd realistisch!

Reageren?