Week van de Alfabetisering

Stichting Lezen en Schrijven

Maandag 3 september start de Week van de Alfabetisering. Er zijn dit jaar 127 kanshebbers op de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012.

Paul Witteman voorzitter vakjury

127 organisaties of personen maken kans op de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012. Er worden in vier categorieën prijzen uitgereikt. Een vakjury, onder leiding van presentator Paul Witteman, buigt zich de komende weken over al deze kanshebbers en brengt dit aantal terug tot acht.

Maandag 3 september kanshebbers bekend

Op maandag 3 september, de eerste dag van de Week van de Alfabetisering, maakt de jury deze laatste acht kanshebbers bekend (twee per categorie). Vanaf die datum tot en met zaterdag 8 september kan iedereen via www.weekvandealfabetisering.nl stemmen op zijn of haar favoriet.

De Alfabetiseringsprijzen zijn in het leven geroepen om organisaties of personen, die zich bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving, in het zonnetje te zetten.

De uiteindelijke winnaars krijgen een geldprijs van tussen de € 7.000,- en €8.500,-. Dit bedrag moeten zij besteden aan de verdere ontwikkeling van hun projecten.

Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012

Organisaties en mensen konden tot en met zondag 15 juli bij Stichting Lezen & Schrijven worden aangemeld voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012. De stichting ontving 127 aanmeldingen, ruim drie keer zoveel als vorig jaar.

Vier categorieën

De prijzen worden dit jaar uitgereikt in vier categorieën:

  • Denken, Voor een innovatief idee of onderzoek (22 aanmeldingen);
  • Durven, Voor een verrassend nieuw project dat het afgelopen jaar is opgestart (44);
  • Doen, Voor een bestaand, succesvol, lopend project (40);
  • en de Achmea Persoonlijkheidsprijs wordt beschikbaar gesteld voor een persoon die zich in het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de aanpak van laaggeletterdheid (21).

Winnaars krijgen 8500 euro

De winnaars van de categorieën Denken, Durven en Doen krijgen ieder € 8.500,-. Dit geldbedrag wordt ter beschikking gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Voor de winnaar van Persoonlijkheidsprijs stelt Achmea € 7.000,- beschikbaar. De geldprijzen moeten worden besteed aan de verdere ontwikkeling van de projecten.
Paul Witteman.

Vakjury

Een vakjury, onder leiding van journalist en presentator Paul Witteman, buigt zich de komende periode over de inzendingen. De vijfkoppige jury bestaat verder uit Geert ten Dam (voorzitter Onderwijsraad), Lucille Werner (presentatrice), Walter Annard (Group Manager Public Affairs Achmea) en Jeanette Noordijk (directeur Beroepsonderwijs en Volwasseneducatie bij het ministerie van OCW).

Informatie: www.weekvandealfabetisering.nl

 

Reageren?