Perspectief voor buswassers bij Qbuzz

Qbuzz

CNV Vakmensen heeft een oplossing bedacht voor de groep van 15 buswassers, die al ruim een maand zonder salaris zitten. “We gaan ervoor zorgen dat de mensen hun werk kunnen blijven doen én dat ze geld krijgen”, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

De buswassers maken elke dag de bussen schoon van Qbuzz in Groningen en Drenthe: wassen, aftanken en klaarzetten voor de volgende dag. Ze waren in dienst van schoonmaakbedrijf Vehicle Facilities, maar dit bedrijf betaalt sinds juli geen salaris meer uit. “Een vreemde zaak”, zegt Kampherbeek. “We zijn maar eens gaan uitzoeken hoe het zit. Het blijkt dat het bedrijf sinds 1 juli 2012 gewoonweg niet meer bestaat. Men is alleen even ‘vergeten’ om dat aan Qbuzz en aan de buswassers te melden. De buswassers hebben intussen nietsvermoedend doorgewerkt. Pas toen er geen salaris meer binnenkwam, gingen de wenkbrauwen omhoog. Heel bizar.”

Werk houden

CNV Vakmensen heeft ervoor gepleit dat de buswassers hun werk kunnen blijven doen. Kampherbeek: “In goed overleg met Qbuzz hebben we nu een constructie bedacht, waarbij de mensen snel geld kunnen krijgen.”

Lening

Qbuzz, dat over juli geen rekening heeft hoeven betalen aan Vehicle Facilities (het bedrijf bestond immers niet meer), zal een bedrag ter beschikking stellen aan CNV Vakmensen. De vakbond geeft iedere gedupeerde werknemer een lening, zodat zij in ieder geval hun rekeningen kunnen betalen. De werknemers betalen die lening weer terug, als ze uiteindelijk van het UWV hun geld hebben gekregen. De vakbond betaalt vervolgens Qbuzz weer terug.

Kampherbeek: “Op deze manier kunnen de mensen gewoon doorwerken, zonder dat Qbuzz hen in dienst hoeft te nemen. Qbuzz gaat intussen met spoed op zoek naar een ander schoonmaakbedrijf, dat het contract voor de buswasserij wil overnemen. Het is de bedoeling dat de huidige groep buswassers daar dan in dienst komt. En dan is iedereen weer blij.”

Bijeenkomst

CNV Vakmensen en Qbuzz hebben de werknemers hierover vanmiddag tijdens een bijeenkomst in Groningen geïnformeerd. De vakbond is zeer te spreken over de betrokkenheid van de busonderneming. Kampherbeek: “De mensen maken de bussen van Qbuzz schoon, maar zijn niet bij de busonderneming in dienst. Qbuzz laat hiermee zien dat het een sociaal betrokken bedrijf is.”

Reageren?