Stichting Nelis viert diploma-uitreiking aan dertien glazenwassers

Stichting Nelis

Stichting Nelis uit Den Haag viert deze week het eenjarig bestaan met het uitreiken van dertien diploma’s aan jongeren die tot voor kort weinig zicht op werk hadden. Donderdag 20 september krijgen ze een mbo-diploma – plus voor de meesten ook nog een Hoogwerkers- en een Veiligheidscertificaat – én een arbeidsovereenkomst voor minstens zes maanden.

Maar de feestvreugde bij Ian Smeyers (oprichter van de stichting en directeur van schoonmaakbedrijf HydraGroup) is gemengd. De ondernemer wil graag verder met het project, genaamd ‘op de ladder naar succes’, en vóór 1 oktober opnieuw negentien jongeren dit traject aanbieden. Maar tot op heden blijft de teller hangen bij tien kandidaten.

Ian (35) is de kleinzoon van Nelis Bisschops (1921-2008), beter bekend als ‘de zingende glazenwasser’. Die hield een heleboel ‘lastige gasten’ op het rechte pad door ze, soms met harde hand, het beroep van glazenwasser bij te brengen. Ook Ian kreeg zo zijn scholing. Met de in 2011 opgerichte Stichting Nelis trad hij in de voetsporen van zijn legendarische grootvader.

Stichting Nelis

Stichting Nelis krijgt kandidaten aangeleverd door de gemeenten Den Haag, Leiden, Zoetermeer, Delft en via het UWV. Dat de aanvoer nu stokt, heeft ook te maken met andere regels en bezuinigingen bij de gemeenten.

Begin dit jaar werd de WIJ (Wet investeren in jongeren) afgeschaft en zijn werkloze jongeren tot 27 jaar aangewezen op de bijstand. Het CBS registreerde het eerste kwartaal van dit jaar dat het aantal bijstandsuitkeringen aan jongeren met ruim 3.000 is gedaald.

Werkloos op de bank

Ian: “Die jongeren zijn hun uitkering kwijtgeraakt. Of weigeren bijstand aan te vragen. Zo zijn ze dus uit het systeem verdwenen. Maar daarmee is het probleem niet weg. Ik kom in straten waar achter vijf van de tien voordeuren jongeren werkloos op de bank zitten.”

Maatschappelijk investeerder Start Foundation, hoofdfinancier van Stichting Nelis, herkent dit probleem. “Het is bizar. Er zijn talrijke initiatieven als deze in den lande, maar vele kampen met een gebrek aan deelnemers, omdat ze niet gevonden kunnen worden, of niet willen”, aldus directeur Jos Verhoeven.

Giftige cocktail

Geen baan, geen geld, verveling en weinig toekomstperspectief; Ian weet uit ervaring hoe giftig die cocktail is. Niet zelden komen er drugs om de hoek kijken, en na in aanraking te zijn gekomen met justitie, wordt het nóg lastiger ergens aangenomen te worden.

“Deze jongens doen me aan mijn eigen jeugd denken. Ik had weinig begeleiding vanuit thuis, was altijd op straat te vinden, had geen zin in school en géén geld, maar wilde wel overal aan meedoen. Ook aan mij trok ‘de straat’. Maar ik had net iets meer geluk dan die jongeren: ik had Nelis, mijn opa.”

De stichting weigert overigens bij de pakken neer te zitten. Als het moet, draait ze de rollen om en gaat ze zelf jongeren werven. En daarmee naar de gemeenten met de vraag: wat doen we met hen?

Op de ladder naar succes

Jack Boutkan (27) en John van Mill (24) hebben beiden de opleiding ‘op de ladder naar succes’ met succes afgerond. Ze zijn dolblij met de kans die hun geboden werd en waar ze een vast contract aan over hebben gehouden.

Jack was bijna klaar met zijn opleiding voor de beveiliging toen hij – “door mijn eigen stommiteit” – met justitie in aanraking kwam en van school werd gestuurd. Na twee jaar thuiszitten en tevergeefs solliciteren bood Stichting Nelis hem wel een kans: “Ik heb er veel geleerd en ze hebben me aardig uit de put gehaald.”

Traject in gestapt

John zat al anderhalf jaar bij z’n moeder werkloos op de bank en dreigde af te glijden naar de criminaliteit. “Mede dankzij mijn oom, die toen ingreep, en op aandringen van m’n vriendin ben ik in het traject gestapt. Het ging allemaal niet vanzelf, maar ik kreeg veel steun en aanmoediging. Dat heeft mij er doorheen gesleept.

“Als het koud en nat is, is glazenwassen niet altijd leuk. Maar altijd nog veel leuker dan werkloos op de bank liggen. Ik heb nu werk, een huis en sinds acht maanden hebben we ook een zoontje. Pas kwam ik een jongen tegen die flink in de ellende zat. Ik heb hem op sleeptouw genomen en inmiddels voorgesteld bij Stichting Nelis. Ik hoop van harte dat het hem ook gaat lukken, want ik weet nu hoe belangrijk het is om werk te hebben.”

Informatie: www.stichtingnelis.nl

Reageren?