Elf Vebego-bedrijven tekenen Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Vebego - zelfverklaring Code Verantwoordelijk Marktgedrag

De strijd voor een betere schoonmaakbranche, houdt voor Vebego niet op bij de ondertekening van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Om een kentering in de branche te bespoedigen, presenteerden 11 Vebego-bedrijven vrijdag 5 oktober 2012 verschillende initiatieven die de Code tot grotere hoogten moet stuwen.

Schoonmakers moeten code gaan voelen

Plaats van handeling was Schiphol, een van de eerste opdrachtgevers die de Code ondertekende. Rob Westerlaken, directeur Facility Services International Vebego en namens OSB lid van de Codecommissie: “Het is de hoogste tijd dat alle schoonmakers in Nederland het positieve effect van de Code zien en voelen.”

In aanwezigheid van enkele voorvechters van de Code, de vakbonden en andere ‘first class’ relaties, lanceerde Vebego drie thema’s waarop ze met diverse voorstellen het verschil wil maken: Communicatie, Verantwoord Sociaal Beleid en Opleiding.

Concrete initiatieven

Naast de ondertekening van de Code en de openbare publicatie van een zelfverklaring door de elf bedrijven, presenteerde Vebego drie concrete initiatieven waarmee ze de Code handen en voeten geeft.

De initiatieven variëren van een online platform waar schoonmakers terechtkunnen met uiteenlopende vragen, www.vraaghetaanvincent.nl, tot een online werkdrukmeter schoonmaakwerkdruk.nl en een e-learning module die nieuwe schoonmakers versneld opleidt.

Kees Blokland prees Vebego

Na de presentatie was er ruimte voor discussie. Kees Blokland, voorzitter van de Codecommissie, prees Vebego dat ze het voortouw neemt. De voorstellen konden rekenen op waardering van de aanwezigen.

Vooral ook omdat Vebego de initiatieven branchebreed lanceert, waardoor alle schoonmaakmedewerkers, schoonmaakbedrijven én opdrachtgevers van Nederland er baat bij hebben.

Wel waren de meesten het erover eens dat de initiatieven vooral omarmd moeten worden als ‘aanvulling op’. “Niet in plaats van daadwerkelijk sociaal contact of een vakopleiding”, zoals de FNV het verwoordde.

Afspraken over respect voor schoonmakers

De bijeenkomst werd afgesloten met hét praktijkvoorbeeld van hoe de Code zou moeten werken, namelijk de samenwerking tussen NedTrain, Hago Rail Services en FNV Bondgenoten. Deze schoonmaakopdracht, de grootste in de Nederlandse geschiedenis, is het toonbeeld van verantwoord opdrachtgever- en ondernemerschap.

In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over respect voor schoonmakers, normale werkdruk, goede opleidingskansen en een veilige werkplek. De vakbonden, NedTrain en Hago Rail Services staan op het punt een convenant te tekenen waarmee ze deze afspraken vastleggen. Een samenwerking die alle partijen gelukkig stemt.

De volgende 11 Vebegobedrijven hebben de zelfverklaring ondertekend: Fortron, Hago Nederland, Hago Next, Hago Rail Services, Hago Airport Services, Hago Food & Industry, Hago Zorg, IBN Facilitair, Licom Schoon, Stoffels Bleijnberg en Westerveld.

Informatie: www.vebego.com

Reageren?