Collé bouwt mee aan Antarctisch onderzoeksstation Bharati

Colle - Antarctica

Een Duitse klant van Collé Rental & Sales ging de uitdaging aan; het bouwen van onderzoeksstation Bharati op Antarctica. Het was een project van uitersten. Maar liefst 134 containers werden ingericht en opgebouwd, daarnaast werden er meer dan 200 containers met (werk)materiaal verscheept. Collé leverde diverse machines.

In deze containers mocht niets ontbreken omdat het nazenden van materiaal, gezien de krappe bouwtijd, onmogelijk was. Collé leverde diverse machines voor de bouw van het onderzoeksstation. Deze machines gingen letterlijk de wereld rond. 

Drie verdiepingen

Tijdens het project was aan alle details gedacht. Het bouwwerk van 3 verdiepingen werd in delen overgebracht naar een 12.000m2 groot terrein in de haven van Duisburg. Vervolgens werd het verpakt en als proef in elkaar gezet en daarna gedemonteerd verscheept naar Antarctica (via Antwerpen en Kaapstad). Tijdens de Antarctische zomer werd het station opgebouwd.

Extreme weer- en werkomstandigheden

De expertise van Collé Rental & Sales werd op de proef gesteld voor dit project van uitersten. Naast een intensieve voorbereiding werd ook van de machines van Collé het uiterste gevraagd.

Diverse technische aanpassingen werden aan de machines uitgevoerd, zodat ze optimaal konden presteren in extreme weer- en werkomstandigheden. De motoren werden geschikt gemaakt voor kerosine, de enige beschikbare bron van energie in dit gedeelte van de wereld.

Geen problemen geweest

Ook op het gebied van service ging Collé tot het uiterste. Elke machine werd voorzien van een uitgebreid service- en onderdelenpakket, uiteraard met de bijbehorende handleidingen. Nalevering van onderdelen was immers onmogelijk. Deze uitgebreide service en de technische aanpassingen hebben zijn vruchten afgeworpen. Gedurende de periode op Antarctica zijn er geen problemen met de machines geweest.

Het moderne en efficiënte poolstation werd gebouwd op een plaats waar voorheen alleen maar sneeuw, ijs en stenen waren. Nu staat er een poolstation met een eigen elektriciteit- en watervoorziening. 3 stroom- en warmte-installaties zorgen voor een aangename temperatuur in het poolstation. De installaties maken ook gebruik van kerosine als brandstof.

Enkele machines achtergebleven

In 5 maanden is het extreme project afgerond. Een gedeelte van de machines zijn, eind juli, veilig en wel terug op de locatie van Collé in Sittard. Enkele machines zijn achtergebleven in Antarctica waar ze nu nog worden ingezet. De organisatie heeft zijn lof uitgesproken over de prettige en professionele samenwerking met Collé. Ook voor Collé was deze poolexpeditie een leerzaam en succesvol project.

Informatie: www.colle.eu

Reageren?