Gom investeert in opleidingen

Gom Schoonhouden

Zowel de schoonmaakbranche als de zorgsector verkeren in roerige tijden. Beide sectoren kennen een grote prijsdruk en de verleiding is groot om vooral te focussen op het beperken van kosten. Toch investeert Gom ZorgSupport juist nu – nog forser dan voorheen – in opleidingen en trainingen. 

De dienstverlener zet hier zwaar op in omdat zij hiermee het werkplezier, de inzetbaarheid én de toegevoegde waarde van haar medewerkers vergroot. 

Schoonmakers opleiden tot ZorgSupport medewerker

‘Als onze medewerkers de opleidingen en trainingen krijgen die bij hen passen, dan is dit een win-win-win situatie’, stelt Monique van der Net, P&O manager ontwikkeling en specialisme bij Gom ZorgSupport. 

‘Een mooi voorbeeld is dat we steeds meer schoonmakers opleiden tot ZorgSupport medewerker en hierdoor steeds meer facilitaire taken rondom het bed oppakken. Op deze wijze kunnen onze schoonmakers carrière maken en kan de zorginstelling een besparing realiseren door oneigenlijke taken weg te halen bij het verplegend personeel.’

Personeel vergrijst

Van der Net vervolgt: ‘Voor ons biedt dit bovendien de mogelijkheid om de fysieke belasting te beperken. Ons personeel vergrijst en dus is dit erg belangrijk. Het bredere takenpakket vergroot ook het werkplezier van de medewerkers.

‘Voorwaarde is wel dat medewerkers de begeleiding en opleiding krijgen die nodig is om hen capabel te maken én om hen zelfvertrouwen te geven. Vaak ontbreekt het hier nog aan, terwijl juist dit wel zorgt voor plezier in het werk. Dit krijgen we ook terug van onze medewerkers die de opleiding “Nederlands op de werkvloer” hebben gevolgd’, vertelt Van der Net. ‘Zij geven aan dat hun zelfverzekerdheid is vergroot en zij nu met meer zin naar het werk komen.’ 

Nederlands op de werkvloer

‘Nederlands op de werkvloer is bedoeld voor anderstalige werknemers die problemen ondervinden op het werk, omdat ze het Nederlands niet voldoende onder de knie hebben. In deze, voor Gom ZorgSupport op maat gemaakte opleiding, zijn de alledaagse werktaken en praktijksituaties geïntegreerd ‘, vertelt Van der Net.

Eind april heeft de eerste groep medewerkers de opleiding afgerond bij het Erasmus MC en in oktober is gestart met een nieuwe groep bij het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Met behulp van diverse gastsprekers worden sterke verbindingen gemaakt met de praktijk en het specialisme van Gom ZorgSupport.

BBL-trajecten: ook voor schoonmaakmedewerkers

Naast het aanbieden van de opleiding ‘Nederlands op de werkvloer’, biedt Gom ZorgSupport ook diverse beroepsbegeleidende leerwegen (BBL). In deze trajecten gaat leren en werken hand in hand.

Nagenoeg alle leidinggevenden hebben inmiddels BBL 3 of 4 gevolgd, waardoor zij nu in het bezit zijn van een landelijk erkend MBO diploma. Voor onze schoonmaakmedewerkers zijn er ook  diverse BBL 1 en 2 trajecten. Zo is er de BBL opleiding ‘Facilitair Zorgmedewerker’ voor schoonmakers die willen doorgroeien naar ZorgSupport medewerker.

Hostmanship rode draad in opleidingsprogramma’s

Dit jaar is Facilicom, en daarmee ook Gom ZorgSupport dat onderdeel is van Facilicom, gestart met een omvangrijk programma om de dienstverlening naar een uitzonderlijk niveau te tillen.

Naast operational excellence wordt nu Hostmanship één van de sleutelbegrippen in het bedrijf. Daarmee wil Facilicom niet alleen uitgroeien tot beste facilitaire leverancier van Nederland, maar ook haar positie van beste facilitaire werkgever versterken.

Hostmanship in de praktijk laat ons nadenken over wat een ontmoeting met een patiënt tot een heel geslaagd moment maakt? Of hoe wij ervoor kunnen zorgen dat wij méér betekenen voor een bewoner? Op welke manier kunnen wij een positief verschil maken in het contact met anderen?

‘Hier staan we bij stil in de Hostmanship workshops, die wij geven in alle lagen van de organisatie’, aldus Van der Net.

Informatie: www.facilicom.nl

Reageren?