Wetenschap: Ziekenhuisinfecties de baas

Professioneel Schoonmaken 5, 2011

Als je pech hebt, word je van een ziekenhuis alleen maar zieker, ook bij een goede behandeling. Want in het ziekenhuis zwerven allerlei ziekteverwekkende bacteriën, waaronder verschillende soorten die met antibiotica nauwelijks meer te bestrijden zijn. MRSA is de beruchtste van deze ziekenhuisbacteriën.

Ziekenhuisbacteriën kunnen maanden in stof overleven. Soms treedt er als gevolg van deze bacteriën een infectie op, terwijl er al tijden geen andere mensen zijn gekomen die de bacterie bij zich dragen. Er zijn nog meer aanwijzingen dat besmetting kan optreden via de bedrail, telefoon en de knopjes rondom het ziekenhuisbed. De Britse arts-microbioloog Peter Wilson heeft in een groot onderzoek proberen aan te tonen dat betere schoonmaak van deze oppervlakken in intensive-care-units leidt tot minder infecties.

Microvezel

Nu was de schoonmaak al niet slecht geregeld. Schoonmakers en verpleegkundigen reinigden het bed, respectievelijk de apparatuur om het bed, met chloor en/of 70 procent alcohol. Dat werd wekelijks visueel gecontroleerd door hoofdverpleegkundigen en ook behoorlijk uitgevoerd, zolang de verpleegkundigen het niet te druk hadden met de patiënt zelf.

In een poging nog beter schoon te maken werden extra hygiënisten ingehuurd die twee keer per dag alles afnamen met een microvezeldoek die klamvochtig was gemaakt met een antibacterieel koperhoudend middel.

MRSA-infectie

En inderdaad, het aantal plekken met MRSA en andere bacteriën rondom de patiënt, nam door deze intensievere schoonmaak af van 15 naar 9 procent. Ook op de handen van verpleegkundigen en artsen zaten minder bacteriën. Maar helaas, het aantal patiënten dat een MRSA-infectie opliep, veranderde niet.

Daar valt wel bij aan te tekenen dat het aantal patiënten dat ziek werd van MRSA – gelukkig – toch al laag was, ongeveer 1 op duizend ligdagen. En de helft van niets is nog steeds niets. Ook was de schoonmaak al behoorlijk rigoureus. En beter dan goed is nog steeds goed. De schoonmaak op gewone ziekenzalen zal minder goed zijn, en het verdient dus aanbeveling om dat nog eens uit te zoeken, zegt Wilson. Maar zeker voor de IC, wegen de baten niet op tegen de extra schoonmaakkosten.

Schoonmaak

Misschien moeten we in Nederlandse ziekenhuizen, waar nog veel minder vaak iemand een MRSA-infectie oploopt, de boel omdraaien. Extra schoonmaak rondom een nog niet geïnfecteerde patiënt levert niet zo veel op, maar beter poetsen rond bekende bronnen van ziekenhuiseffecten heeft misschien meer effect.

Anton Duisterwinkel
Wetenschapsjournalist, Delft

Reageren?