Wetenschap: Stof heeft nut – kun je denken

Professioneel Schoonmaken 6, 2011

‘Dode huidcellen reinigen lucht in huis’ kopte nu.nl laatst. Wat krijgen we nu.nl? Moeten we het stof dan maar laten liggen, omdat het de lucht filtert? Waarvan, eigenlijk?

Het blijkt te gaan om ozon. Teveel ozon in de lucht is niet prettig of zelfs gevaarlijk. Het irriteert de longen en kan bijvoorbeeld astma-aanvallen verergeren. Als er teveel ozon in de lucht zit, hoor je dat meteen. Niet aan het ozon zelf, die is tamelijk geluidloos, maar op radio en tv. Er is dan een smogalarm. Ozon is een belangrijk bestanddeel van smog.

Het advies bij een smogalarm is om binnen te blijven – want daar zit er altijd minder ozon in de lucht, zeker als er niet gerookt wordt. Op kantoor, in school en in ziekenhuizen wordt natuurlijk niet gerookt. Dus daar is al weinig ozon te vinden. Zo weinig, dat je er echt niet druk over hoeft te maken. Bovendien: kunt u zich het laatste smogalarm herinneren?

Stof

Kortom: stofdeeltjes helpen om veilige ozonconcentraties nog wat lager te maken. Nou ja, een beetje dan. Want ozon is een reactief spulletje dat uit zichzelf vervalt tot zuurstof en reageert met alle organische stoffen die het kan vinden, van tapijt en planten tot uw huid en het stof dat daar vanaf valt.

Huidvet in stof vormt dus maar een van vele mogelijkheden om van ozon af te komen en speelt zelfs een nogal onbelangrijke rol, schat de onderzoeker Charles Weschler uit zijn eigen gegevens: misschien drie procent, in uitzonderlijke gevallen wat meer, van het ozon wordt opgevreten door het huidvet in stof. Niet echt om over naar huis te schrijven. En bepaald geen reden om het stof maar te laten liggen, geeft de onderzoeker ook aan in het artikeltje op nu.nl.

Huidschilfer

En dan is er nog een punt, dat Weschler wel beschrijft in zijn artikel in Environmental Science & Technology maar kennelijk zelf alweer vergeten is. In iedere huidschilfer zit maar een beetje vet, en dat is al behoorlijk snel opgebruikt, misschien al binnen enkele uren, maar toch zeker in dagen. De huidschilfer nog langer laten liggen heeft al helemaal geen zin, terwijl het drager van bacteriën en voer voor stofmijten blijft. Alle reden om het stof vaak en grondig weg te halen.

Anton Duisterwinkel
Wetenschapsjournalist, Delft

Tags:,

Reageren?